hulegaard.eu

May 30, 2009

Kong Henrik

Filed under: Politik, Kongehuset, Folkeafstemning, Monarki, Republik — hulegaard @ 11:09 am

Stort set alle i Kongeriget Danmark - såvel royalister som republikanere - erindrer stadig for nogle år siden, da den snart 75-årige (11/06/09) prins Henrik fik en mindre mental blokade (eller depression?) over sin manglende status og nytteværdi efter mange års (hårdt?) slid for det danske kongehus. Der blev dyppet heftigt i mediernes blækhuse og den statsbetalte kongefamilie forsøgte på moderne kommunikationsvilkår at bagatellisere dette senior-stunt fra den tidligere franske diplomat.

Den afsluttende presse-seance ved Henriks vinslot i Caix, hvor familien smilende forsøgte at bagatellisere “episoden”, gav blogejeren (og sikkert også et par stykker til :-) ) det indtryk, at gravhunden var den mest ærlige i sin kamp for at undgå kameraerne. :-) .

Rettidig omhu

Titlen i hovedoverskriften er ikke aktuel, men det er derimod en folkeafstemning om ændring af tronfølgeloven, hvormed der søges befolkningens støtte til at ligestille kønnene i den royale arvefølge.  Her er et fornemt eksempel på rettidig omhu :-)Lad os - kære læser - perspektivere det en smule.

Såfremt monarkiet fortsætter, vil kronprins Frederik blive en konge (Frederik X). Efterfølgende vil hans søn Christian blive konge (Christian XI).  Herefter udløses spændingen og resultatet af søndagens folkeafstemning bliver aktuel, når Christian - altså den nuværende kronprins Frederiks søn -  dør og bliver afløst af sin søn eller datter. Vi vil således tidligst, medmindre en epidemi eller tilsvarende ændrer regnestykket, være fremme cirka omkring år 2080.

Rent valgteknisk skal mindst 40 procent af de stemmeberettigede stemme ja. Folkeafstemningen er linket sammen med valg til EU-parlamentet. Det er ikke just den store sællert, slet ikke i smukt juni-vejr :-) .  Statsministeriet har udfoldet en særlig ildhu via en stor reklamekampagne for at få danskeren til at stemme (= ja) til ændringen af tronfølge-loven.  Det er jo nærmest en slags statspropaganda, der minder lidt om de herlige dage i det kommunistiske Østeuropa før Murens fald ;-) .

Ligestilling og Kong Henrik

At mand og quinde skal ligestilles, hvor det overhovedet er (biologisk) muligt, er vel en selvfølge i det “herrens” år 2009. Derimod kan det være svært at forstå - såvel for royalister som republikanere - at kronprinsesse Mary (Frederiks kone) bliver dronning, når/hvis Frederik bliver konge, medens Henrik kun blev prins, da Margrethe blev dronning.

Monarki anno 2009

Sagt stille og roligt er monarkiet antitesen til demokratiet. Dronninger og konger og prinser osv. er antitesen til idéen om, at alle mennesker fødes lige og frie.

Lad os foretage et tanke-eksperiment:  Den folkekære og afdøde Kong Frederik IX var yngre end sin broder prins Knud, altså Knud´s slægt havde fortsat monarkiet…..den er vist mere end svær at rumme selv for højt dekorerede royalister…ik´!

Morale: Særdeles sympatiske og begavede personer (Frederik (og Ingrid) samt datteren Margrethe) har formået ved deres respektive personligheder at give monarkiet kunstig åndedræt indtil nu.  Den nuværende kronprins Frederik virker (ligesom hans “kolleger”  Haakon i Norge og Victoria i Sverige) også yderst tiltalende, men iøvrigt komplet uegnet til at agere statsoverhoved uanset hans mange certifikater over og under havoverfladen samt akademiske eksamensbeviser.

Den nærmest næsegruse, utålelige, tidsrøvende og snobbede beundring hos mange voksne (og veluddannede) personer koblet sammen med udvalgte mediers overforbrug af tryksværte og sendetid forekommer - voldsomt mildt udtrykt - helt ude af trit med dagligdagen i et moderne demokrati. Hertil kommer, at indflydelsesrige stillinger og personer holdes  pro-royale ved talrige sammenkomster i forskellige for vort land betydningsfulde (-løse?) øjeblikke. Et potent og vigtigt link i samme forbindelse er ordenskapitlets - i mange tilfælde - nærmest pr.automatik afsendte smukke metaller garneret med lidt tekstil og sirligt formede inskriptioner.

Gennem især de senere år har royalister fremført, at “monarkiet sælger bedre“. Om der bliver bestilt flere flæske-skinker, trykpumper, shipping- og ølordrer samt små nuttede tivoligardister i træ, er vanskelig at måle på sluttotalerne, når der bl.a. modregnes for monarkiets udgifter på ca. 95 mill. kr (B2009).  En præsident koster også, omend ikke så meget.  Reelt er det hverken bogholderiet eller kongehusets personprofiler, men derimod den fortsatte helt utidige styreform, der er essensen.

Refleksion

Det er imidlertid ikke landets styreform, der er til afstemning, men derimod en temmelig fjerntliggende mulighed for ligestilling hos den statsbetalte familie uden efternavne.

Man(d) kunne få den tanke,  at denne afstemning er et politisk trick for at udskyde den - på flere måder - tiltrængte modernisering af den danske grundlov, der senest blev revideret for ca. 56 år siden.

Blogejeren har for længst brevstemt. Nu er der jo hemmelig afstemning i dette land, for ellers ville han godt have fortalt, hvad han havde stemt :-) .

Next Page »

Powered by WordPress