hulegaard.eu

October 1, 2007

Eastern promises

Overskriften Eastern promises refererer til den seneste film af den fremragende David Cronenberg. Filmen har samtidig dansk rollebesætning, eftersom dansk-amerikaneren Viggo Mortensen har en hovedrolle.

Filmens substans

Viggo Mortensen spiller “Nikolaj Luzhin”.  Rollen er en russisk gangster, der optræder som en slags bedemand og fjerner spor og beviser fra den engelsk-russiske underverden i London. Bagved familierestauranten “Trans-Siberian” udspiller der sig dramaer med russisk-tjetjenske krimi-tråde. Det russiske sidestykke til Cosa Nostra er broderskabet Vory V Zakone. Det opstod i Stalin-årene som kriminelt magtapparat og rollen som russisk lokal “Godfather” spilles (som altid) fortrinligt af Armin Mueller-Stahl.

Den primære handling udspiller sig omkring en foster-forløsning af en 14-årig prostitueret i London, en halvrussisk jordemoder (Naomi Watts) samt en dagbog. Handlingen kan nydes af alle thriller-elskere, især med sans for de politiske undertoner, nydes ved at se filmen.  Der er meget vold, fremragende noir-scener fra London samt Viggo Mortensens fremragende spil i hovedrollen.

Kan den anbefales? -  Ja, så afgjort!!!!  (= http://www.youtube.com/watch?v=iq_M8EOC4zA )

Refleksion

Tatoveringer spiller en afgørende rolle både som identifikation og autoritet for en del, der får det gjort. Det er dog intet - absolut INTET - i sammenligning med den russiske mafias tatoverings symbolik, der illustreres gennem filmen på den veltrænede Viggo Mortensens krop. 

En af de mange af slagsen havde rolleindehaveren på ryggen og den betød meget for ham. Sætningen i tatoveringen lød: ” Det vigtige er at forblive menneskelig”. Selvom den hos den russiske mafia kan oversættes med “..at man ikke skal respektere nogen, eller noget som helst..” -  lluderer Viggo Mortensens filmfigur nogle menneskelige træk i afgørende øjeblikke, som alle - uanset nationalitet og tro - formodes at indeholde :-) !

Powered by WordPress