hulegaard.eu

September 30, 2007

Gjøl

Filed under: Politik, Gjøl, landsby — hulegaard @ 1:38 pm

Overskriften associerer ikke just for de fleste - vel?  Gjøl bredning? - nej vel?  Nuvel, hvis man bor i området eller rettere sagt i Nordjylland, kender man(d) området og byen. Det gør jeg ikke (og kommer heller til det), men årsagen til denne refleksion skyldes, at byen - smukt beliggende på nordsiden af Limfjorden lidt nordvest fra Aalborg - er blevet udnævnt til Årets landsby. Det blev markeret lørdag d. 29.sept. 2007.  Dommerpanelet bestod af Britta Schall Holberg(fhv. indenrigsmin.), Alex Lind, Spøttrup (fhv. amtsrådsmedlem) og Hans Christensen, Højen (næstfmd. i foreningen).

Gjøl

Der skulle være registreret 909 indbyggere i landsbyen Gjøl. Byen ligger i det nuværende Jammerbugt kommune. Denne lille landsby har fået årets pris for sine mange aktiviteter, foreningsliv, idrætsklub, sammenhold og folkelig kultur.  Der naturligvis - som i de fleste landsbyer - ildsjæle, der udstandselig er igang med initiativer til gavn for omgivelserne (og sig selv).

Faktuelt kan det videre fortælles, at prisen som Årets landsby uddeles af foreningen Landsbyerne i Danmark. Det er 13 gang, at en dansk landsby får denne pris. For at komme i betragtning skal byen have under 1.000 indbyggere, en skole, et forsamlingshus, en nærbutik samt en kirke.

Indbyggerne er citeret for at sige, at Gjøl er Danmarks længste landsby, så flest mulig får fjordudsigt.

Refleksion

Initiativet ansporer og stimulerer de mange danske landsbybeboere, herunder ildsjælene. Den danske kulturarv bør - uanset globalisering og EU - aldrig udviskes i respekt for generationers danske liv og arbejde. Dette enkelte initiativ er blot et eksempel på en handling, der medvirker til at bevare “danskheden”.

Til lykke til indbyggerne i Gjøl!

Illustr.: Sologstrand.dk

Powered by WordPress