hulegaard.eu

September 30, 2007

Festens genstand

Filed under: alkohol, Kampagne, korkprop — hulegaard @ 9:30 am

Sundhedsstyrelsen kører (og advarer) hvert år i uge 40 om alkohols skadelige virkninger. Jeg har tidligere skrevet om dette (interesserede kan klikke på linket) .  Der skal blot for statistikkens fuldstændighed og globaliseringens velsignelser henvise til, at den danske genstandsgrænse på 14 (quinder) og 21( mænd) i Tyskland kun er hhv. 5 og 10, medens England har hhv. 14 og 28(hvorfor mænd?).

Forskellige fakta

Research om dette våde og sprængfarlige emne fortæller bl.a., at  62 pct. af de danske mænd og 37 pct. af de danske quinder har indenfor den sidste måned drukket mere end fem genstande ved en lejlighed. > 500.000 voksne danskere drikker mere end de anbefalede 14/21 genstande. Alkohol skulle øge risikoen for omkring 60 sygdomme, heriblandt mange typer af hjerte- og kredsløbssygdomme samt kræftformer.  Og endelig dør 851 quinder og 2.161 mænd i alle aldersgrupper årligt som følge af alkohol. Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.altomalkohol.dk fortæller meget mere.

I lang tid har “vi” fået at vide, at cirka 2 daglige genstande var sundt for organismen. En undersøgelse for nyligt fortalte, at bare quinder fik 1 genstand dagligt, øgedes deres risiko for at få brystkræft. Og sådan bliver det ved næsten dagligt!

Refleksion

Emnet er tungt. De advarende pegefingre er tykke og strittende. Hjælper disse årlige kampagner det danske folk? I stedet for disse evindelige advarsler og statistikker burde man måske overveje en lidt mere humoristisk information for at ramme dybt ned i den danske folkesjæl, hvis det på nogen måde skal have en effekt.

For en del år siden havde havde Statens Informationstjeneste en reklame for hastighedsgrænser (ikke promillegrænser, men næsten). ” Her er Kurt, han kan godt lide fart”  Herefter sås et hjulpkapsel, der drillede afsted.  Det blev efterfulgt af en rygende, smadret bil og til sidst….Kurt…der sad i en kørestol og så slukøret ud”.   Det var humor og alvor i det rette mix til mange danskeres perceptionsevner.  Når man(d) eksempelvis oplevede denne reklame i en biograf, tændte den tydeligvis på alle aldersklasser…..hold kæft, manner….sagde de unge, men de forstod den og det faldende færdsels-dødsfald de senere år har - måske - haft et link til Kurt ? Den var enkel, forklarende og nærværende….

Og så hørte jeg forresten for nylig i radioen, at de elskede korkpropper langtsomt vil uddø til fordel for skruelåg; måske vil det afholde nogle fra at drikke :-) ?

Powered by WordPress