hulegaard.eu

June 6, 2010

Verdens bedste anno 2010

Billedet er taget for ca. 4 år siden, mere præcist d. 15. jan. 2006 med det imponerende Camp Nou stadion i baggrunden. Champions League-vinderne F.C. Barcelonas hjemmebane. Lokationen er Europas største fodboldstadion i det stolte Catalonien med den yderst seværdige og vidunderlige hovedby Barcelona, der kan anbefales enhver at besøge mindst en gang i sit liv.

Billedet viser ”verdens bedste fodboldspiller”, brasilianske Ronaldinho (og blogejeren). Omstændighederne omkring billedet kommer til slut i refleksionen.  

VM fodbold Sydafrika 11/06-11/07 2010

I morgen går det løs. Det varer en måned og vil givet være en tilskuermæssig konkurrent til de traditionelle to store sæson-sportsbegivenheder i nogenlunde samme tidsrum, nemlig Wimbledon (tennis) og Tour de France (cykling). Men verdensmesterskaberne i fodbold er næst efter sommer-OL den mest eksponerede og sete sportsbegivenhed.  Dette 19ende VM i Sydafrika bliver sikkert ikke nogen undtagelse.  Det første på det afrikanske kontinent. Det næste kommer i 2014, hvor Brasilien lægger værtskab til. 

Men nu fokus på VM 2010 i Sydafrika. Landet med en befolkning på ca. 50 mio. indbyggere fordelt med ca. 80 procent sorte, ca. 10 procent hvide og resten raceblandinger, er vært for det 19. VM i fodbold.  Værtslandet er sjældent mineralrigt og dog fattigt. Arbejdsløshedsprocent på 24 og voldsom kriminalitet i mange områder. Drabsstatikken fortæller om 50 drab/dag.. Sidstnævnte har fået et britisk sikkerhedsfirma til at markedsføre en sikkerhedsvest med nationalflag til de mange fans, fodboldledere o.a.


Hvem vinder så verdensmesterskabet anno 2010?

Brasilien

Billedets Ronaldinho er ikke engang med i hverken startopstillingen eller på reservebænken.  Han må - bl.a. sammen med f.eks. Adriano - være “tilkaldevikar”, såfremt der opstår skader på Brasiliens udvalgte mandskab. Coachen - den tidligere defensive midtbane landsholdsspiller på Brasiliens hold - Carlos Caetano Bledom Verris eller lidt nemmere “Dunga” har vist sig at kunne revidere den brasilianske fodboldstil. Spilkonceptet er taktisk stramt.  Der lægges vægt på forsvaret, hvor især Inter-spillerne Maicon og Lucio samt Luisão fra Benfica danner en benhård bagerste ramme foran verdensklassemålmanden Julio Cesar (Inter).

Men selvfølgelig har den 5-dobbelte verdensmester (1958,1962,1970,1994 og 2002) også noget andet at byde på. Midtbanespilleren Kaka (Real Madrid) samt Felipe Melo (Juventus) og den erfarne Gilberto Silva (Panathinaikos) samt Kleberson (Flamingo) er bindeleddet til et angreb, hvor især det stadig uforløste stortalent Robinho (Santos) og Luis Fabiano (Sevilla) må formodes at give prøver på deres sparketeknik.  Forbløffende nok er der ikke blevet plads til unge Pado (A.C. Milan)

Enhver fodboldelsker vil slikke sig manisk om munden nærmest til hudløshed ved tanken om fordums brasilianske fodboldstjerner som Pele, Didi, Garrincha, Gilmar, Bellini, Zagalo, Djalma Santos, Nilton Santos, Zico, Jairzinho, Gerson, Tostao, Socrates, Romario og Ronaldo, der alle i perioder af deres karrierer leverede sublim fodboldkunst.  Og lad os blot føje Ronaldinho (bill.) til denne perlerække.

Andre muligheder?

Italien kommer som verdensmestre. Det er de blevet ialt 4 gange (1934,1938,1982,2006), men genvinder det næppe med sit aldrende hold uden de helt store stjerner. Verdensklassemålmanden fra Torino-klubben Juventus Gianluigi Buffon med 100 landskampe er vel den skarpeste profil.


Tyskland har vundet VM i fodbold 3 gange ( 1954,1974 og 1990). Men holdet fra det store naboland har næppe potentiale denne gang til en topplacering, hvor den store stjerne Michael Ballack er udenfor med en skade. Chancerne er næppe heller store for en anden gammel verdensmester, nemlig sydamerikanske Uruguay (1930 og 1950).

Derimod kunne Argentina (1978 og 1986) godt overraske. Tango-landet har tre verdensklasse-angribere i Lionel Messi (FC. Barcelona), Carlos Tévez (Man. City) og Diego Milito (Inter). Verdens engang bedste fodboldspiller Diego Maradona var periodevis vidunderlig som spiller, men er næppe sin coach-rolle voksen. 

Endelig er verdensmestrene fra 1998 på hjemmebane Frankrig en outsider. Holdet har afgjort kvaliteter og store talenter. Klassespillere som Thierry Henry, Ribery, Anelka, Evra, Abidal samt “Maghreb-stortalenterne” Karim Benzema og Hatem Ben Arfa kan - måske - med den erfarne coach Raymond Domenech på bænken vise fransk glorie.

En anden gammel verdensmester England (1966) har til gengæld den bedste coach i ganske mange år efter talrige flops på posten. Italieneren Fabio Capello med stenansigtet. Blogejeren erindrer ham stående under hele kampen som Real Madrids (daværende) coach med al tydelighed en januardag på Santiago Bernabeu Stadion i Charmatin-forstaden i Madrid. Til gengæld kniber det mere med talentmassen. England har haft nogle verdensklasse-målmænd gennem tiderne (Frank Swift, Gordon Banks, Peter Shilton), men er svag på denne position ved dette VM. Angrebsstjernen Wayne Rooney (Man.Utd.), erfarne midtbanespillere som Frank Lampard (Chelsea) og Steven Gerrard (FC Liverpool) samt centerforsvaret med de granvoksne Rio Ferdinand (Man.Utd.) (desværre skadet og nu hjemsendt) og John Terry (Chelsea) kan selvfølgelig overraske.

Af deltagende nationer, der tidligere har været i nærheden af VM-titlen, må Spanien, Holland og Serbien regnes for interessante outsidere. Spanien har vel det bedste landshold i mange år og må forventes at nå ganske langt, vel til finalen!

Danmark

Vort land deltager som det eneste nordiske. Den erfarne coach Morten Olsen er denne gang lykkedes med et dansk landshold igen. Stjernen er “holdet”. Ingen spillere er i verdensklassen. Med tiden kan vel Daniel Agger, Niklas Bendtner og Simon Kjær måske kravle op på europæisk topklasse. Senere måske også VMs yngste Kristian Eriksen. Resten er af varierende form og klasse, flere har beklageligvis for længst overskredet “sidste salgsdato”, men af psykologiske og loyale grunde stadig ses i landsholdssammenhæng. - Går Danmark videre fra den indledende pulje, skal vi vist være mere end tilfredse med nogle ekstraspark med den nye 440 gram heftigt diskuterede “Jabulani-fodbold”.

Refleksion

Det mægtige Camp Nou stadion var ikke helt fyldt (cap. 98.918 siddende tilsk.) til kampen d. 15. januar 2006 i den spanske Primera Division. FC Barcelona var på det tidspunkt verdens bedste klubhold. Det havde verdens bedste fodboldspiller i en sprudlende brasilianer Ronaldinho assisteret blandt flere formidable - især teknisk og taktisk velfungerende spillere - af det argentinske vidunderbarn Messi, der i nyere tid har erhvervet titlen som “verdens bedste”.

Billedet er taget i museet på Camp Nou stadion i en “fototeknisk” optagelse. En illusion. Var Ronaldinho en illusion om en verdensmester? Når man ser ham i dag på en fodboldbane, kunne tanken strejfe. Men, menne, men i glimt ses stadig elementer af den særegne virtuositet af fodboldkunnen, som (næsten) kun brasilianere kan udvise. Hurtigheden er væk, det brasilianske “legebarn” og hans fabelagtige overblik, drible- og ikke mindst sparketeknik ses med beklagelse kun glimtvis på hjemmebanen for hhv. A.C. Milan og Internazionale, nemlig det verdensberømte Guiseppe Meazza stadion i Milano-bydelen San Siro og udenbys.

Hvem vinder så VM 2010?  

Billedet viser en brasilianer i Spanien. Europa har aldrig vundet, når VM blev afholdt udenfor Europa?  Lykkes det denne gang for Spanien?  Drømmefinalen må blive Brasilien - Spanien. Vinderen bliver (?). Mon Ronaldinho vil se lige så glad ud som på billedet, når finalen med vuvuzelaernes larm på det ombyggede og imponerende Soccer Stadium i Johannesburg med plads til 46.664+46.664 (+1370) =94.700 tilskuere er fløjtet af søndag den 11 juli 2010? 

  
Hvorfor denne lidt besværlige addition i forrige afsnit til det maximale tilskuerantal til finalen?  Tallet “46.664″ var det nøjagtige antal af tilskuere til en stort anlagt koncert i Hyde Park, London d. 27.juni 2008.  Den blev afholdt til ære for en statsmands 90-års fødselsdag (18/07/18).  Denne statsmand - vel Afrikas allerstørste - forventes forhåbentlig at være på plads i en loge til åbningskampen og måske VM-finalen.  Tallet “46.664″ var hans fangenummer under det 27 års lange fængselsophold på Robben Island.  Alverdens TV-kameraer ved finalen må forventes at zoome ind på en hvidhåret ældre herre, der ikke er helt uden skyld i, at Sydafrika afholder det 19. VM i fodbold.  Navnet kendes af enhver læser…..

Nelson Rolihlahla Mandela

 Foto: Camp Nou Stadion museum, FC Barcelona 

 

 

 

Next Page »

Powered by WordPress