hulegaard.eu

September 17, 2007

Fodbold med fjenden

Filed under: Politik, Fodbold, Hans Bonde, Olympiade, Danmarks Mediemuseum — hulegaard @ 7:19 pm

Jeg har flere gange været på vej, men omsider tillod kalenderen (igen) et besøg i Brandts Mediemuseum, Odense, der indtil 23.sept.har en udstilling kørende med titlen ” Sport og Krig i Medierne”.

Denne seværdige udstilling er tilrettelagt i samklang med idrætshistorikeren prof. Hans Bonde, som i 2006 udkom med sit digre værk ” Fodbold med fjenden.  Bogen blev forøvrigt samme år kåret som “Årets historiske bog”

Udstillingen

Den besøgende bliver guidet gennem en interessant periode i Danmarks-historien, nemlig 2. Verdenskrig. Ifølge bogen var de første besættelsesår en ren guldalder for det dansk-tyske idrætssamarbejde, der omfattede fodboldlandskampe, fægte- og svømmestævner.

Medie-ikonet Gunnar “NU” Hansen formidlede med sin dybt engagerede stemme og journalistiske disciplin reportager i de daværende medier.  Nogle mente -  i historiens blanktpolerede bagspejl - at der var for meget begejstring osv. Andre - som professor Hans Bonde giver i sit store værk antydningen af, at visse danske idrætsudøvere og -ledere med deres holdninger medførte den værste politisering af dansk idræt nogensinde. Bla. bliver to af datidens helt store kvindelige svømmestjerner taget ud på en ganske anderledes svømmetur….

Refleksion

Udstillingen har også den interessante betragtning, at stort anlagte sportsarrangementer (Læs:Milliardinvesteringer) som f.eks. OL anvendes til formidling af politiske budskaber gennem overvejende ukritiske medier. Disse tanker kan jo indgå i den enkelte hjernes mystiske veje, når næste års gigantiske OL-show i Beiching, Kina for nogle uger vil fylde ganske meget i samtlige medier kloden rundt. ( Den med mulig aflytning, dansk-kinesisk kvindefodbold, FIFAs holdning osv. holder vi udenfor :-) )

Den tyske “idræftsudenrigsminister” Carl Diem (nej, ikke “Carpe Diem” :-) ) mente, at De Olympiske lege i væsentlig grad skulle bevares, ligesom han forsøgte at overtale regimet til at bygge et stadion med plads til 200.000 tilskuere.  Berlins olympiske stadion (dengang) havde “kun” kapacitet til 100.000 tilskuere. Idræt i Neuropa eller som det (næsten) hedder i vore dage EU har været en alvorlig sag i ganske mange år siden…….

Er man til sport, historie, politik og ikke mindst sammenhængen er udstillingen med sine avisartikler, pressefotos og ikke mindst originale film- og radioklip en sjælden godbid. Bogen (Fodbold med fjenden) er overordentlig grundig. Man(d) kan som reflektanten vælge den “randomiserede læsning”.

 

Powered by WordPress