hulegaard.eu

August 27, 2010

800 meter m/k

 

Skønt sportsinteresseret og periodevis udøvende på motionsplan i nogle sportsgrene har atletik aldrig haft blogejerens store interesse. Men som med alle regler er der undtagelser.

 800 meter løbet repræsenterer noget særligt 

For frygtelig mange år siden (1955) blev der udgivet en lommeroman til 2,50 kr. Bogen hed “Det olympiske håb“.  Forfatteren var multisportsmanden, journalisten og lægen Knud Lundberg (1920-2002).  Bogen fortæller om et “fremtids-OL 1996″ i Hamburg, hvor 2 amerikanere, 2 (sovjet-)russere, 1 tysker og 1 dansker dyster om guldet i OL-finalens 800 meter løb på Hamburgs kolossale OL-stadion med plads 800.000 tilskuere. 

Bogen gennemgår løbet næsten meter for meter, ligesom den baggrundsportrætterer de seks finaledeltagere. Der er de to afro-amerikanere Jackson og Stoker, der er de to (sovjet-)russere Konev og Vlasov og så er der tyskeren Hasenjäger og endelig til sidst, danskeren “Erling”.  De fleste, der har læst denne fortidige bog af Knud Lundberg, husker den.  Selvom der er gået 55 år, har “fodboldprofessoren” Knud Lundberg formået at trylle nogle fremtids-scenarier, der stadig betager. Slutningen er - som i enhver god roman - noget af en overraskelse.

Bogen ligger foran mig. Den er genlæst adskillige gange over mange år. Det er utroligt, hvilket drama der kan udspille sig på et stadion, hvor sportsfolk løber to gange rundt på den indre cindersbane i tider under 2 minutter. Disponeringen af fysiske og mentaler kræfter og taktik kan ses og i store øjeblikke nydes af en trænet iagttager fra tilskuerpladsen. Bogens fantastiske 800 m. løb passerer revy i mine indre tanker, medens disse linier skrives. Den bogs indhold lagde grunden til min mangeårige fascination af den klassiske atletik-disciplin 800 meter-løbet. Siden er i spredte perioder overværet 800-meterløb, dog kun i DK.

Kendte 800 m-løbere

Læseren skal spares for en opremsning af kendte løbere, tider og rekorder.  Alligevel skal britten Sebastian Coe lige med i denne sammenhæng. Han var primært verdens bedste (omkring 1980) på 1.500 m, men også periodevis det samme på 800 m.  Samme 54 årige eks-atlet er nu formand for Storbritanniens OL-komité, der har rasende travlt med at forberede OL-2012 i London.

Af kendte danske 800 meter løbere erindres i nyere tid den kenyansk-fødte ny-dansker Wilson Kipketer.  Han toppede omkring slut 1990erne med et verdensmesterskab i 1997 og hans tid var i bedste øjeblikke 1.41.11 (WR).

Aktuelt fra sidste uges stævne i Berlin (22/08/10) kan fortælles, at kenyaneren David Rudisha sensationelt har slået den 13 år gamle verdensrekord i 800 meter løb, som fænomenet Wilson Kipketer satte tilbage i 1997. Med tiden 1.41,09 skar Rudisha 2/100 sekund af Kipketers tid. - De løbere…..fra Kenya! Og så skal ikke glemmes den irske træner Colm O´Connell, der har trænet såvel den tidligere verdensrekordindehaver Kipketer som den nuværende Rudisha.

Aktuelt er danske Andreas Bube det største indenlandske talent på 800-meteren.        

 

800 m m/k

Sydafrikanske 19-årige Caster Semenya er verdensmester i 800 m. løb for kvinder (1.55.45 - Berlin 2009). Hun er på vej tilbage til en vis topform og satser foreløbig på en kulmination ved Commonwealth Games (Indien, okt. 2010). Hendes aktuelle 800 m-tid ligger omkring 1.56.72 . - Der er noget særligt ved denne muskuløse og hurtige ”kvindelige” løber. Hendes fysik er blandt konkurrenterne og ganske mange andre genstand for påstanden om, at hun i virkeligheden er “han”.

Den tidligere australske OL-træner og journalist Mike Hurst har citeret en kilde fra IAAF (det internationale atletikforbund), hvor en kønstest afslører manglende livmoder og æggestokke, men derimod indre testikler. Hun havde tre gange så meget testosteron i kroppen som en “almindelig kvinde”.  Sagen har udvirket massive protester fra det sydafrikanske regeringsparti ANC mod IAAF.  Problemet er dybest set, at IAAF ikke synes at ville offentliggøre kønstesten og derfor vil spekulationer og insinuationer fortsætte såvel på løbebanerne som i de globale organisationskontorer og i den internationale presse.  Det vil ske, imedens dette løbefænomen m/k sandsynligvis vil fortsætte sin sejrsrække.

Caster Semenya, verdensberømt (tidligere?) “hermafrodit”, vandt sidste weekend 800 meter for kvinder ved det store grand prix-stævne i Berlin. Det var Semenyas første sejr, siden hun for et år siden satte sydafrikansk rekord og  blev verdensmester - og fik senere frataget guldet, fordi hun ifølge analyser havde store mængder mandligt kønshormon i kroppen.

Refleksion

“Caster Semenya-sagen” trækker tankespor tilbage til tidligere tiders atleter fra kommunisttiden i såvel USSR som Østeuropa. Under mit seneste besøg på Olympia stadion i Berlin reflekteredes meget over DDRs præstationer på løbebanerne (og i andre sportssammenhænge). Det skete altimedens, at logeområdet på dette smukke stadion praktisk taget bragte blogejeren retrospektivt tilbage til OL 1936 i Tyskland, hvor Nazi-riget også demonstrerede racerenhed og medicinske kompetencer.

76 år efter, at Adolf Hitler sad og stod i logen på den ene langside af Berlins olympiske stadion, forventes de 27 olympiske sommerlege at finde sted i London; forøvrigt den eneste by i OL-historien, der hermed har fået tildelt værtsskabet tre gange (1908-1948-2012). 

Det bliver interessant se, hvad tiden på et 800 meter løb viser i finalen på Londons nye olympiske stadion, hvad enten det er herre eller dame eller m/k :-)

Ikke 800.000 som i Knud Lundbergs bog, men “kun” 80.000 tilskuere vil en augustdag 2012 sidde bænket på Londons nye olympiske stadion i den olympiske by i Stratford-bydelen (nordøstlig del af London). Måske er en af dem denne blogejer, der forlængst har sat et vandtæt kryds i sin e-kalender til nogle dage i august 2012 :-) .

Efterskrift: In Real Life blev olympiaden ikke afholdt i 1996 i Hamburg, derimod i Atlanta, Georgia, USA.  Der findes ingen stadions med plads til 800.000 tilskuere.

Kilder: Søndags Politiken - Internettet

Foto: Olympia Stadion - Berlin (Erik Hulegaard)

Foto: Caster Semenya - Internet

 

Next Page »

Powered by WordPress