hulegaard.eu

April 26, 2007

Turner og Odense

Filed under: Odense, Musik, Tina Turner, Ike Turner, Posten, Rio de Janeiro, London — hulegaard @ 8:43 pm

I starten af 70erne gæstede et US-band Tivolis koncertsal i København. Et mulatpar optrådte med deres støjende og iørefaldende numre, bla. Nutbush. Ike & Tina Turner var navnene. Mange år senere kom det frem, at Ike havde banket sin kone i narkotisk rus. -  Tro mig, hvis det (meste af det) mandlige publikum (inkl. mig på 2.række!) havde vidst det denne koncertaften i København, havde vi gladeligt gået på scenen og banket Ike ned gennem gulvbrædderne.

Ike Turner

Fredag d. 27.april 2007 spiller den 75-årige Ike Turner med sit genoplivne band The Kings of Rhythm på Posten i Odense.  Ike Turner har netop modtaget en Grammy i kategorien “Best Traditional Blues“. Just for the record: Jeg kommer ikke!

Anmeldelsen: http://ekstrabladet.dk/flash/musik/article293801.ece 

Det påstås, at Ike Turner trænede, koreograferede og stylede Tina som frontfigur. Interesserede har set filmatiseringen - troværdig eller ej - af deres tidligere ægteskab. Det endte med et mega-brag og herefter fulgte a rising star…

Tina Turner

I 80erne byggede kvinden med det borgerlige navn Anna Mae Bullock sin identitet op som en single-quinde og sangsolist med det kunstneriske navn Tina Turner.  Den afro-amerikanske kvinde med indianerblod i de varme årer begyndte en sjælden opstigning mod den musiske stjernehimmel. Sen-firserne og halvfemserne blev en lang perlerække af successer.  8 Grammyer fortæller et resultat. Et andet er det faktum, at hun er den mest solgte kvindelige rockstar nogensinde. Pladestudierne har produceret hits på hits til publikum. Hertil kom live-koncerter, der efterhånden henrykkede publikumskarer af stortset alle aldre på jordkloden. Lad mig erindre om nogle….

Rio de Janeiro

Blandt de største var vel den fantastiske live-koncert i Rio de Janeiro i 1988. På   Maracana Stadium (engang verdens største fodboldstadion) var ankommet omkring 150.000 tilskuere - ganske som i de glade VM-1950 dage. De blev vidne til en sjælden oplevelse. Vi andre kan glæde os over det på video.  Den aften på det sagnomspundne og fantastiske Mario Filho eller som verden udenfor Brasilien kender det “Maracana” stadium, skreg hun med man-eater looket og den hæse stemme tidligt i koncerten efter nogle opvarmningsnumre de berømte ord:

Are you ready for me, Rio?” - Svaret kom vel 4 sekunder senere fra omkring 150.000 struber, der med glødende latin-amerikansk temperament skreg:”Yeah, Tina!”   Rio var klar til Tina!

Wembley Stadium

12 år senere - en lun juliaften -  fulgte en anden lige så storslået koncert på det hæderkronede Wembley Stadium i London, hvor omkring 100.000 i alle aldre dannede en organisk, larmende og stemningsfuld kulisse til hendes storslåede show med alle de kendte hits. Bedstemor Tina svingede stadig med sit velproportionerede feminine legeme emballeret i teenage-korte-tekstiler i en alder af 61 år, medens hendes 5 unge toptrænede og -trimmede backing-group-girls udførte sceniske, seværdige, sensuelle stunts og feminine vrid i et morderisk, rytmisk tempo, altsammen akkompagneret af et verdensklasse-band. De velplacerede forstærkere og stor-skærme sørgede for, at ikke bare de 100.000 heldige på stadion oplevede hende.

Tina Turner, med de sceniske bedstemor-dansetrin mellem numrene, med den hæse og sensuelle stemme og ikke mindst modne, ultra-sexede performance fik publikum i flere generationer og køn til at swinge med i en sjælden orkestral kulisse af sensuel rytme og stemning transformeret til uvirkelige og pirrende drømme for et øjeblik; simpelthen en helt sublim og enestående stemning i det magiske og pirrende nowhere-land mellem realiteterne, resultaterne, ønskerne og drømmene.

Turner via Odense 

Lille Danmark fik senest koncertbesøg af hende slut 90erne på en sur-koncert på Gentofte Stadion. Senere sørgede gode gamle H.C. Andersen dog for revanche. Hun kom endnu en gang til Danmark. Parken i København var scenen på HCAs runde dag i 2005, hvor hun scorede et pensionstillæg på 6 mio. kr. for 2 numre. En slags musisk verdens-stunt til en overproportioneret og overvurderet fejring af digterens 100 års fødselsdag.

Der er stor forskel på Posten i Odense og Parken i København; større - ja, meget større - forskel til to af de allerstørste sportsmekkaer i verden -  Wembley og Maracana. 

“I don´t want to fight anymore”, synger Tina Turner i et af sine store numre.  Det behøver hun sandelig heller ikke - hun har nemlig for længst vundet over Ike ….og os andre! 

Simply the BEST!

Powered by WordPress