hulegaard.eu

May 16, 2009

Engle og dæmoner

Engle og dæmoner (Angels and Demons) er seneste filmatisering af Dan Browns roman af samme navn. Den er nylig ankommet til premier-biograferne i Danmark og har allerede fået en fyldig omtale. Det skyldes i væsentlig grad, at to yngre danske skuespillere - Nikolaj Lie Kaas og Thue Lindhardt - er med på rollelisten.

Filmen

Harvardprofessoren i religionshistorie Robert Langdon (Tom Hanks) kommer på sporet af en mystisk organisation med religionshistoriske rødder, der vil bruge alle midler - inkl. mord - for at nå deres dæmoniske mål. 

Langdon finder dramatiske beviser for, at verdenshistoriens mest magtfulde undergrundsorganisation - det hemmelige, middelalderlige broderskab, kendt som Illuminati (”de oplyste”) - tilsyneladende er genopstået. Handlingen ruller en markant trussel frem mod samme broderskabs evige fjende; den katolske kirke.

Mere specifikt i essens truer Illuminati  med at henrette fire bortførte kardinaler og sprænge Vatikanet i luften med antistof stjålet fra Cern’s partikelgenerator i Schweiz.De fire bortførte kardinaler er ikke bare topfolk i den katolske organisation, men de fire favoritter – preferiti – til at blive manden, der skal overtage pavestolen efter den netop afdøde pave.

Og her er det så, at professor Langdon sammen med en italiensk (og pænt-udseende) forsker, Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) forsøger at forhindre den djævelske plan i at lykkes.  Dette garneres af flere brutale drab.  Parret bringer seeren til Roms bygningsmæssige herligheder af katakomber og katedraler samt et tophemmeligt bibliotek.

‘Engle & Dæmoner’ er baseret på Dan Browns bestseller og instrueret af Ron Howard.

Skuespillerne

Der var delte meninger grænsende til ordet “fiasko” om Tom Hanks´ præstation i forgængeren Da Vincy-mysteriet. Om han fortsat har fortjent denne hovedrolle, kan unægtelig diskuteres.  Lykkeligvis er han omgivet af rigtig gode kræfter som den aldrende og stadig fremragende Armin Mueller-Stahl (kardinal) og Ewan McGregor (kammerherre i Vatikanet) samt Stellan Skarsgård (Schweizergardens kommandør).

De danske aktører er Thure Lindhardt (tysk sikkerhedsvagt i Vatikanets arkiv (hvilket arkiv…!)) og stortalentet, den næsten altid velspillende Nikolaj Lie Kaas (skurk).

Refleksion

At bogens cover er anvendt som illustration i stedet for filmens ditto er ikke nogen tilfældighed.  Læseren kan næsten regne det ud.  En yderligere (subjektiv) forklaring er, at filmens hovedperson (og enkelte af de andre medspillende kræfter) ikke just hører til på blogejerens top-100 hitliste over foretrukne/fortræffelige skuespillere. 

Filmens tema om farlige “antistoffer” og ”konspirationsteorier” uniformeret i hemmelige organisationer, herunder også som modspiller til religiøse bevægelser, er næsten altid godt underholdningsstof.  Som afledt viden kan adderes, at der i 1876 blev dannet et hemmeligt selskab ved navn Illuminati af naturvidenskabelige forskere. Det blev en slags frimurernes superliga. Nogle påstår, at logoet på dollaren stammer fra Illuminati.  Nogle mener, at der stadig er et hemmeligt broderskab, der (fjern-)styrer de fleste regeringer bag de demokratiske kulisser; en slags “Bilderberg in disguise” ;-) .

Den filmiske kulisse for Dan Browns bestseller af samme navn er primært henlagt til Rom. Enhver, der har nydt denne bys arkitektoniske og historiske mindesmærker, vil fryde sig over den filmiske billedbehandling fra Italiens hovedstad samt Vatikanet. Begge områder noget ganske særligt i verden. Hertil kommer diverse illuderinger fra Cern (Geneve). Dette faktisk hvadenten det er kran eller luftoptagelser med/uden panorering.  Endelig må adderes, at der ikke forekommer at være sparet på filmbudgettet. 

Hvorvidt “ambigrammer”, “antistoffer” og “symbolværdier” holder helt ind i videnskabens hellige kamre, kan der reflekteres over.  Ihvertfald er det 138 minutters tændt underholdning.

Next Page »

Powered by WordPress