hulegaard.eu

April 8, 2010

Final call?

 

Det berømte Erasmus universitet i Rotterdam er kendt af mange. Blogejerens første hustru var en ivrig og begavet studerende (sociologi og psykologi) i de “aktive” 1970ere. 1973 var året, hvor Erasmus universitetet fik sin nuværende struktur. Økonomi og management samt byudvikling vurderes af være “fyrtårnene” hos dette Rotterdam-univ.

Disse fagområder er der hårdt brug i disse tider, hvor SAS skal vejes på overlevelsesvægten. Professor Leo van den Berg fra Erasmus Univ. deltog som hovedtaler ved en nylig afholdt konference hos Transportøkonomisk Forening.

Final call?

Der går næsten ikke en dag, hvor pressen ikke har en (dårlig) historie om det (engang velrenommerede ) skandinaviske luftfartsselskab SAS. De seneste års underskud og “nødvendige omkostnings-tilpasninger” synes næsten at udgøre en endeløs nedadgående spiral.  De nylige opgjorte regnskabstal for januar og februar 2010 udviste (iflg. SAS) en underskud før skat på 960 mio Skr. Estimatet lyder på ca. 1. mia Skr. i underskud for hele 1 kvartal. 

Nu har excel-regnearkets kolonner i et luftfartsselskab helt nødvendigt alene af investerings grunde ekstra bredde, men flere års blodrøde tal i de mange kolonner gør det nærmest umuligt at ane de traditionelt sorte streger i regnearket.

Den sælsomme ejerkonstruktion af SAS med de tre skandinaviske lande som sammenlagt 50 pct-ejere forventes af SASs bestyrelse konverteret til total privatisering indenfor de kommende fire år. En almindelig antagelse er, at en total privatisering vil gøre SAS langt mere konkurrencedygtigt.

Et sandsynligt scenarie kunne være, at den tyske gigant Lufthansa købte SAS. Men det vil samtidig betyde, at Kastrup Lufthavn vil miste yderligere markedsandele (læs: faldende passagerantal og rutenet). Lufthansa har tre hovedlufthavne (”hubs”), nemlig den kæmpestore Frankfurt a.M, samt München og Zürich. lufthavne. -  Hvad så med Kastrup Lufthavn (KL)?  Hvad så med de ca. 20.000 ansatte fordelt på 560 firmaer i KL?

Refleksion

Erasmus af Rotterdam var en berømt nederlandsk teolog. Blandt hans mest filosofiske tanker var ideen, at mennesket har en fri vilje.

Prof. Leo van den Berg efterlyser netop - med traditionel nederlansk (visionær) handlekraft - viljen hos danske beslutningstagere til at satse på at gøre København til også en fremtidig interessant by såvel på viden som logistik.  Heri indgår investeringer i højhastighedstog med forbindelser fra Sverige til Tyskland (og viderekobling til allerede eksisterende net i Europa). Han er sikker på, at det vil styrke Københavns lufthavns fremtidige muligheder som adderende “hub” for Lufthansa (såfremt de måtte købe SAS).

Enhver læser, der som blogejeren har passeret Amsterdams store Schipol-lufthavn (over flere årtier) med (u)regelmæssige mellemrum vil vide, at verdens største luftfartsselskab Air France-KLM fortsat bruger den som “hub”, trods Paris som “main hub”. Det skyldes, at der blev aftalt dette i 2004 ved fusionen mellem de to luftfartsselskaber.  Det samme burde tænkes ind i en formodet tilsvarende aftale mellem Lufthansa og SAS.

Da Lufthansa købte belgiske Sabena, forsvandt 17.000 job i Belgien. Da Lufthansa købte schweiziske Swiss Air i 2005, fastholdtes iflg. aftaler Zürich lufthavnen som hub. Hvis Schipol-lufthavnen i Amsterdam nedprioriteres, anslås det - iflg. van den Berg - at koste 91.000 arbejdspladser samt tabte indtægter i omegnen af 8,5 mia. euro.

Med den sædvanlige danske “handlekraft” kunne man(d) frygte, at “final call” allerede er passeret for ikke kun SAS, men også Københavns lufthavn Kastrup og Hovedstaden på dette forretningsområde.

Gid man(d) tog fejl!

Kilder: Politiken, Børsen, SAS, Business.dk, EURICUR.nl,

Next Page »

Powered by WordPress