hulegaard.eu

August 12, 2007

Exit Sorte Per

Filed under: Fodbold, Sorte Per — hulegaard @ 6:34 pm

Denne refleksion handler om en fodboldspiller, der nu for sidste gang har forladt målstregen. “Suk,suk”, tænker mange kvindelige læsere. Lad mig advare dem mod at klikke videre, thi “Sorte Per” var damernes ven!

Per (Torp) Henriksen

I 50erne var de hjemlige fodboldspillere ikke rangeret blandt de bedste i Europa, tværtimod. Det skyldes i nogen grad, at de bedste (Carl Aage Præst, John Hansen, Karl Aage Hansen osv.osv.) var exileret til Sydeuropa, hvor de udgjorde stammer på nogle af de bedste hold. Det eneste “fyrtårn” af en vis kvalitet i den hjemlige turnering var den helt specielle Knud Lundberg, der ikke fandt professionalismen attraktiv.

Denne refleksion handler om en fodboldspiller, der på næsten alle måder var en diamentral modsætning til K.L. Per Henriksen var født i Løvens tegn (15/08/29) og opførte sig som sådan. Han blev rundet af vesterbroklubben Frem, hvor seniorkarrieren i perioden 1949-61 gav 168 kampe. Det blev “kun” til 14 landskampe som målmand, fordi han som 26-årig fandt ud, at nu gad han ikke stå på mål mere.  Forinden var gået mange spektakulære (lands-)kampe.

Sidst - men ikke mindst - bør nævnes, at han i 1955 blev reservemålmand på Europa-holdet, der mødte Storbritannien i anledning af Nordirlands Fodbold Forbunds 75 års jub. Kun den italienske Lorenzo Buffon (AC Milan) vurderedes bedre; forøvrigt i samme kamp, hvor Danmark på banen var repræsenteret af Jørgen Leschly Sørensen.

Jeg fik kun fornøjelsen af at nyde ham som tilskuer til nogle old-boys-kampe; livvidden var anderledes, reaktionsevnen og motorikken ligeså, men charmen og den ægte målmands forudseenhed fortsat intakt tilsat hans “skovle” af hænder.

Det smukke køn

“Sorte Per” næsten altid iklædt kridhvid målmandstrøje og -bukser som kontrast til sit kraftige, bølgede sorte hår var damernes ven. Et andet kælenavn var forøvrigt “Per Valentino”.  Han besad den (meget!) sjældne evne at være populær både hos mænd og kvinder.

En historie fortæller, at han midt under en divisionskamp på Odense stadion (B 1909 -Frem) købte en is, medens han vogtede “buret”. En handling, som næppe var blevet “godkendt” af den senere “fynbo” Sepp Piontek eller Morten Olsen :-) .

Senere hen, da dame-fodboldklubben “Femina” i 1959 startede op, var Sorte Per “naturligvis” den første træner for dame-holdet.

Per Henriksen havde nogle enorme hænder. Han kunne gribe og opsamle boldene med een hånd; noget som Peter Schmeichel også mestrede og lang tid før - den navnkundige engelske målmand - kæmpen Frank Swift. Den sidste bold er nu samlet op og det sidste “spil Sorte Per” er afsluttet i en alder af næsten 78 år.

Personligheder glemmes aldrig……

 

(Kilde: Landsholdets 681 profiler af Palle “Banks” Jørgensen)

Powered by WordPress