hulegaard.eu

October 22, 2008

Undskyld på japansk

Filed under: Japan, Asger Røjle Christensen, Tatemae, Honne — hulegaard @ 5:02 pm

Overskriften er navnet på en nyere bog (Borgens forlag - ISBN 978-87-21-03168-8)) med den forklarende undertitel “Japans fortid og nutid i krig og fred”.   Det er en erfaren journalist og kender af Japan (gift japansk), der har komponeret 191 gode og let læste sider om Japans mentale stillingtagen til tiden efter 2. verdenskrig.

Forfatteren har fulgt udviklingen i denne asiatiske stormagt i over 20 år. Kapitlerne veksler i indhold af såvel militærisk-historiske og religiøse vinkler samt ikke mindst japanernes - meget anderledes - holdning til de omgivende lande.

Japanernes bukkeri og undskylden i mange sammenhænge forekommer en dansker ganske overdrevet og disse attituder er ret velkendte. Ligeledes - noget mindre kendt - er begreberne “facade” og “virkelighed”.

“Tatemae” betyder noget i retning af “at indrette sig efter de generelle principper i samfundet”, men i den daglige virkelighed svarer japanerens “tatemae” til den danske “facade”.

“Honne” dækker på japansk over en persons egen indre motivation for at gøre noget. For en japaner svarer “honne” til det, vi danskere ville kalde “virkelighed”.

Ovenstående to eksempler fra bogen illustrerer meget godt de temmelig forskellige opfattelser af begreber, der eksisterer i nordeuropæisk/skandinavisk tankeverden versus den japanske.

Refleksion

Det er ikke en dømmende eller fordømmende, men nærmest bedømmende bog om det japanske samfund, som den ledende journalist ved dr.dk/nyheder Asger Røjle Christensen har skruet sammen. Den forekommer let tilgængelig om et ikke helt nemt emne.  Er man lidt nysgerrig på Japans forhold til naboerne i Asien, synes den at være en god entrédør.

Japan indeholder ca. 128.000.000 mennesker i alderen fra nul til 119 år med en af verdens gns. længste levealdre, geografisk placeret over 21 breddegrader og 23 længdegrader…naturligvis er de ikke ens allesammen, selvom det nogle ganske kunne forekomme sådan.

Iflg. forfatteren ville en antropolog konkludere, at “japaneren er mere relativistisk end den gennemsnitlige vesterlænding!” -  Tanken er her, at om man gør det ene eller det andet afhænger af, hvem man er sammen med, og hvad de måtte tænke!

Next Page »

Powered by WordPress