hulegaard.eu

August 6, 2007

Hiroshima - 2 mandage

Filed under: Politik, Hiroshima, atombombe — hulegaard @ 12:08 am

De læsere, der kun kan lide skæg og sjov, bør klikke videre :-( !   Såfremt der er nogle tilbage, handler denne refleksion om Hiroshima - mandag d. 6.august 1945, da den første atombombe blev udløst af et amerikansk bombefly over den japanske by Hiroshima.

Hvad skete?

B-29-bombeflyet med uranbomben med det misvisende navn “Little Boy” havde oberstløjtnant Paul Tibbets som chef. Japanerne udsendte en “standard-advarsel” om at gå i dækning, hvis man fik øje på B-29 bombefly, men man forventede at der var tale om en rekognosceringsflyvning,eftersom der kun var ganske få fly sammen med B-29eren.

Mandag d. 6.august 1945, Kl. 8:15 blev verdens første atombombe alias Little Boy kastet fra bombeflyet Enola Gay over det centrale Hiroshima. Bomben eksploderede 580 meter over terrænet med en sprængkraft svarende til 13.000 tons TNT, og slog øjeblikkeligt hen ved 80.000 civile ihjel.

Hvorfor 2 atombomber?

Beslutningen om at bruge atombomber mod Japans skræmmende militærmagt blev truffet af præsident Harry Truman,  efter at USA havde været direkte involveret i krigen i 3½ år, og omkring 400.000 amerikanere var blevet dræbt i konflikten.  Det skønnedes, at en allieret invasion på det japanske fastland ville betyde yderligere omkring 1. million døde soldater på tabslisten for at knække Japan totalt.  Det kan diskuteres i det uendelige, om nedkastningen af 2 atombomber (Hiroshima 6.august og Nagasaki 9.august 1945) var den rigtige beslutning. Facit og konsekvenserne kender de fleste.

Min refleksion

Jeg levede ikke i 1945. Det gjorde min - nu afdøde - dejlige japanske mail-kontakt fra Hiroshima heller ikke. Hun blev født 10 år senere i denne verdensberømte by.  Hendes forældre var mærket - som i tusindvis af andre - af konsekvenserne af det atomare angreb.  De døde begge af cancer i en relativ - ihvertfald for japansk gns. levetid - ung alder. Deres datter - min kontakt - Mayumi Hara døde efter det fyldte 50 år af brystcancer (følgevirkninger?). Vi plejede en nær og udbytterig mail-kontakt i næsten 8 år forinden.  Hvert år på “dagen” udvekslede vi korte tanker - foruden alle de andre dejlige mail-udvekslinger. Og sidst - men sandelig ikke mindst:

Mayumi (familiemor med godt ægteskab og 2 voksne børn) og jeg var enige om, at de Forenede Staters 33. præsident Harry S.Truman - alt taget i betragtning - traf den rigtige beslutning.  Det var - synes jeg -  virkelig “bred format” af denne veluddannede og velbegavede modne japanerinde.  Hendes sidste mail (hun vidste det!) indeholdt nogle særdeles venlige private ord omkring vores excellente mail-kontakt, der er brændemærket everlasting på min indre harddisc.

 Derfor tænker jeg hvert år på denne dag resten af mit liv -  ikke Hiroshima, min elskede (som filmen), men Hiroshima, min dybe livsvarige respekt!

Powered by WordPress