hulegaard.eu

August 3, 2007

Den sidste dans i Bulgarien

Filed under: Politik, dyrevelfærd, Bulgarien, Bjørne, Vierpfoten — hulegaard @ 6:52 pm

Bulgarien blev medlem af EU ved årsskiftet 2006/2007 ligesom Rumænien. Det må - alt andet lige - formodes at gavne de to lande på sigt; ihvertfald er der rigeligt at tage fat på for at løfte de tidligere kommunistlande op på et “europæisk niveau”. Et besøg for nogle år siden ved Sortehavskysten, herunder byerne Burgos og Varna, satte nogle perspektiver i relief for mig med livsvarige minder. Eet af dem handler denne refleksion om, nemlig “Dansebjørne”.

Ursus arctus

Kendere og elskere af bjørne (og bamser :-) ) ved, at den latiniserede overskrift betyder “den brune bjørn”.

Oprindelig stammer traditionen med dansebjørne fra Indien og Pakistan, der forøvrigt også muntrede sig med deciderede kampe mellem hunde og bjørne. Denne dyre-uetiske tradition med dansebjørne har senest udspillet sig på Balkan, herunder Bulgarien. Typisk er det romaerne (sigøjnerne), der oplærte en bjørn. Det skete ved at opvarme en jernplade, smører bjørnens poter indi vaseline og lade den danse til musik.  Til sidst blev det instinktet, der fortalte bjørnen, at hver gang den hørte den slags musik, skulle den danse.

Akkompagnementet bestod typisk af en “gedulka”, en slags bulgarsk violin. Bjørnen styredes så fysisk af en kæde/tov, der blev fastgjort til en ring indboret i bjørnens næse, samt nu og da i læberne. Enhver dyreelsker - og til dem hører jeg til - kan forestiller sig dette sceneri, som jeg så på en plads i Burgos (bill.).

De fire poter og Brigitte Bardot

Vierpfoten er en østrisk dyrevelfærds-organisation. Brigitte Bardot behøver vist ikke nærmere præsentation.  Hendes fond og Vierpfoten har sammen skabt et bjørne-refugium i Bulgarien, nærmere bestemt i Rila bjergene.  Forøvrigt med vilde bjørne i naturen udenfor det hegnspærrede refugium, samt en nationalpark og helsekilder m.m.

Dette bjørne-refugium danner hjem for 23 pensionerede dansebjørne. De har fået 120.000 m2 fordelt på forskellige indhegningstyper (bjørne er jo individualister :-) ) med skov, sågar pool.  Dyrepasserne sørger for dem og prøver - kun prøver - at vedligeholde nogle af deres ægte instinkter; om vinteren bliver der såmænd lavet kunstige “hi” til dem.

Dette er en smuk bamse-historie om dansebjørnene, der nu er forbudt i det nye EU-Bulgarien. Deres tidligere ejere, romaerne, har fået ca. 40.000 kr/bjørn som kompensation til at starte et nyt arbejdsliv. Sat i det perspektiv, at mange bulgarere kun oppebære nogle tusinde kroner i løn hver måned, er det en særdeles fornuftig starthjælp.

Jeg holder virkelig meget af denne historie som bjørne og bamseelsker, der på smukkeste vis afslutter et ubehageligt link fra en given grå og varm juni-dag for seks år siden i Burgos, Bulgarien!

Øvrig inspiration: DR1 - Panorama - 13.juli 2007

 

Powered by WordPress