hulegaard.eu

July 31, 2007

Danske småøer

Filed under: Rejser, danske øer — hulegaard @ 7:22 pm

I mine unge år rejste jeg - som de fleste andre unge - meget til udlandet. Min fader sagde ofte:”Hvorfor ser du ikke dit eget land Danmark?” Han havde det bedst ved at være “hjemme” i sit eget land. Måske findes begrebet “hjemmefødning” stadig :-) ?

Tilfredsstillende omstændigheder har gjort det muligt for mig gennem de seneste par år at rejse på kryds og tværs i mit eget land. Samtlige større byer er besøgt og nogle intensivt beset. Det samme gælder de fleste af de større øer. I løbet af dette “Danmarks-rejse-flip” er jeg stødt på dejlige (små-) øer i de forskellige landsdele.

Danske småøer

Bogen Kort og godt om 27 Danske Småøer har været en sjælden inspiration for mig på dette fler-årige Danmarks-togt. Forfatteren Claus Jacobsen udgav med støtte fra Kulturministeriet bogen i 2003. Den vides at være udsolgt fra forlaget (ISBN 87-11-16109-4), men kan skaffes fra diverse biblioteker.  Bogen beskriver hver ø med eget opslag fordelt med basisinformationer og stort kort. Designet er enkelt og samtidigt grafisk lækkert med dejlig overskuelige tekstoversigter og faktabokse. Bagerst i bogen findes en fortrinlig oversigt over øernes flora med art og blomstringstider.

Der findes naturligvis også andet - lidt mere dybdeborende - litteratur, men her en enkel bog, der kan være i rygsækken, uden at den mærkes. Medens vi er ved fakta om mindre danske øer, vil jeg samtidig anbefale www.danske-smaaoer.dk   ; jeg har gennem årene fået fortrinlig og effektiv service af Sammenslutningen af Danske Småøer, der er ejeren af hjemmesiden.

Selvom jeg hvert år rejser udenfor DK, har jeg lært at sætte pris på de mange skønne steder i Danmark, hvoraf nogle genses med stor glæde. Forår og efterår forekommer optimalt til sådanne besøg.

Prøv en ø-tur - oplev noget dansk kultur - få fred i hovedet og ro i sjælen - lad batterierne op til hverdagens og fremtidens problemer og/eller udfordringer :-) ! 

 

Powered by WordPress