hulegaard.eu

January 27, 2011

Europas bedste sporvognstur

Blogejeren har livet igennem haft en svaghed for sporvogne. Måske blev det grundlagt i barneårene, hvor han sammen med sin bedstefar med mellemrum besøgte en sporvejsremise på Frederiksberg og fik lov at styre en sporvogn nogle få meter i remisen. I dag er der forøvrigt en rosenhave på stedet. Roser er smukke, det samme er sporvogne på deres egen plads-dominerende måde og ikke mindst miljøvenlige fremfærd i gadebilledet.

Da Københavns daværende (og nu forlængst afdøde) “SF-sporvejsborgmester” Willy Brauer fik aflivet den sidste københavnske sporvognslinie 5, var blogejeren grædefærdig, da han så “frk. Düsseldorf” alias den sidste linie 5 køre sin sidste tur en aprilsdag 1972 i Københavns centrum, nærmere bestemt Gl. Torv.  Siden er Sporvejsmuseet ved Skjoldnæsholm på Midtsjælland besøgt, men det er ligesom ikke det samme!

Det har så hjulpet noget, at adskillige sporvognsruter i såvel Vest- som Østeuropa er blevet udlevet siden “frk. Düsseldorfs” eksport til Alexandria i Ægypten. Det er vel mindst blevet til x tusinde kilometer over tid.  Ved ethvert bybesøg er såvel sporvogn som metro et must, ligesom nogle absolut skal se byens flotteste (dom)kirke, museum eller anden seværdighed.

Nogle sporvogne kaldes i vor tid for “letbane”. Det mener såvel byplanlæggere som politikere er mere tidsvarende og ikke mindst “miljørigtigt”. I virkeligheden er det samme. Det har bystyret i såvel Aarhus som Odense erkendt efter at have levet uden deres sporvogne siden 1950erne og 1960erne. Indenfor en tidshorisont af ca. 10 år vil der køre letbane i disse - landets to største provinsbyer.

Måske tilmed i Storkøbenhavns vestlige omegn langs Ring 3 med 28 stop fra Lundtofte i nord til Ishøj i syd. Den helt store trafikvision vil være, at letbanestrækningen fra Lundtofte i princippet skal forlænges til Helsingør, køre over til Helsingborg, ned til Øresundsbroen og så igen fange letbanen på den danske side. Men med vanlig dansk gennemsnitlig handlekraft er vi så nok så mindst nogle decennier fremme (beklageligvis!!!).

Europas bedste sporvognstur

Der findes mange gode sporvognsruter i Europa. Nogle af dem glider pludselige i gadeplan ned i undergrunden og bliver til “metro” i en periode, for at dukke op igen i en anden bydel som sporvogn.  F.ex. i Bruxelles og flere andre steder. 

Men een sporvogns- eller letbanelinie (vælg selv :-) ) er uovertruffen, hvad angår varierende oplevelser under turen.  Den blev genbesøgt medio januar 2011. Den hedder de Kusttram (selskabet hedder de Lijn). Sporvognslinien fejrede sit 125 års jubilæum i 2010. Ruten strækker sig fra Knokke station i nordøst (regnet fra kystlinien) til de Panne station i sydvest (regnet fra kystlinien). Der er aktuelt 29 stoppesteder langs den yderst varierende rute.

Hvor finder man en sporvognslinie, der på sin rute direkte passerer strand, klitter, sommerhuse, højhuse, byers hovedgader med butikker, kirkegårde, jernbanestationer, monumenter, marker, græssende kreaturer, bondegårde, skov, park, marina, havn, væddeløbsbane, med mere?  Nej..vel! :-)

Refleksion

Er læseren i Belgien og kan afsætte 1/2 - 1 dag, er denne tur et must. Blogejeren har nydt den en regnfuld vinterdag (som for nylig) og en smuk sommerdag. Køb en billet, der giver adgang til at stå af og på ved forskellige byer og destinationer for at opleve variationerne. Bliver man siddende under hele turen, tager den ca. 75 minutter. 

Medens sporvognsklokken ringer ud for dette indlæg, kan den sporvognsinteresserede læser nyde Danmarks suverænt bedste sporvognssite, der omtaler verdens sporvogne med billeder og tekniske beskrivelser på:

http://sporvognsrejser.dk/dansk

de Kusttrams hjemmeside

Øverste foto: Henrik Boye ( 1972)

Øvrige fotos: Erik Hulegaard (2011) 

Powered by WordPress