hulegaard.eu

May 25, 2007

Morgendagens fødselarer

Filed under: Film, John Wayne, Pamela Grier, The Duke — hulegaard @ 9:04 pm

Den 26.maj 2007 er fødselsdag for mange kendte og ukendte. Een kendt -  John Wayne (f. Marion Morrison) -  ville være blevet 100 år,  men den gamle westernhelt og skuespiller-icon i USA døde d. 11.juni 1979. John Wayne gav sit publikum en følelse af, at her var manden med fuldstændig kontrol over begivenhederne, fysisk monumental og afslappet autoritet.

Alverdens kvinder, mange mænd og en del kultur-skribenter vil dække denne 100 års dag-begivenhed med terrabytes af ord og tanker, så vi fokuserer på en ganske anden fødselar fra den helt særlige årgang 1949 ;-) ! 

En sjælden feminin legering 

Fødselarens fantastiske “legering” af lige dele hvid og sort fra sin Airforce-mekaniker af fader samt indiansk og asiatisk fra sin sygeplejerske-uddannede moder er et sjældent feminin genetisk landkort af DNA-koder. “Resultatet” blev en høj (1,73 m), slank, mulat med sort ørnenæse, store øjne, høje kindben og legendariske kropsmål, der initialt så dagens lys i Winston-Salem, North Carolina, USA for 58 år siden.

Blaxploitation

Hendes scenekarriere begyndte i 1970.  Kendere vil erindre bl.a. hendes blaxploitation periode (filmkendere er bekendt med begrebet, som ikke skal omtales her) i 70erne. - Hendes enestående fysik i kombination med en stærk og selvstændig performance var baggrunden for hendes store successer i 70ernes film. The Big Doll House (1971), The Big Bird Cage(1972), Black Mama, White Mama(1972) alle WIP (=Woman in Prison) film. Herefter fulgte blaxpoloitaition filmene Coffy (1973), Foxy Brown (1974), Sheba, Baby (1975) og Friday Foster ( 1975).
Efter et scenisk dyk i 80erne og kamp og total helbredelse af en alvorlig cancersygdom vendte hun stærkt tilbage i 90erne. Bl.a. hovedrollen i Tarantino-filmen  “Jackie Brown” (billedet) illustrerer hendes mange feminine facetter i en mere moden og endnu dejligere udgave.

 

Pamela Suzette Grier

 Hun er ikke bare “min årgang”, men noget helt særligt. Pam Grier forlener og  mestrer kontant, blød feminitet i en behagelig solbrændt og nærmest skulpturel emballage med en ekstrem sensuel signalering i forskellige temposkift og vinkler, ofte tilsat et tilpas stænk af humor. Det er en østrogen-bombe af de helt særllge………ligesom John Wayne var en testosteron-bombe af de helt særlige.  Det fler-facetterede skuespil-talent kan vel diskuteres, men at de begge brændte og brænder igennem på lærredet i et utal af film og TV, er uden for enhver diskussion.

“The Duke” fejrer sin 100-årsdag imorgen “et andet sted”,  medens vi jordiske kan glæde os over at sige til lykke til en helt særlig blended DNA-kode - the one and only Pamela Suzette Grier.
 
   

 

Powered by WordPress