hulegaard.eu

October 24, 2010

Noir

Østerbro er en gammel kendt københavnsk bydel. Den udmærker sig på flere måder, blandt andet i en stor og ældre, men dog stadig relativ fashionabel bygningsmasse, herunder nogle af de mest vitale ambassader.  Bydelen rummer også det danske nationalstadion Parken og næsten lige overfor på et - nu 1-årigt - teaterkoncept kaldet “Republique”.  Denne anden teatersæson rummer også nogle spændende og let eksperimentale teaterforestillinger, hvoraf det aktuelle stykke “Noir” frem til 6. november 2010 står for den lidt mere alternative underholdning.

Noir

I Noir ankommer en mand til et hotel for at løse en rutineopgave. Manden er privatdetektiv, og han skal afsløre en utro ægtemand. Men der er noget, der er anderledes. Den opgave, han er tilkaldt for at løse, vokser ham gradvist over hovedet samtidig med, at han forelsker sig mere og mere skæbnesvangert i den gådefulde kvinde, som påstår, at hun er hotellets retmæssige ejer. Lidt efter lidt spindes manden ind i et netværk af foruroligende løgne og altfortærende seksualitet. Hvem er kvinden? Hvad er hotellet egentlig for et sted, og hvem er han selv, når det kommer til stykket? (Republique)

Refleksion

Er læseren til det klassiske teater - hold dig væk! Er læseren (som blogejeren) til det klassiske og lejlighedsvise udfordrende - gør forsøget!  Er læseren udelukkende til det provokerende og udfordrende: Skynd dig at købe en billet!

Blogejerens anden og meget vigtige indgangsvinkel var hovedrolleindehaveren Jens Albinus. Sammen med Dejan Cukic, Lars Mikkelsen, Peter Gantzler og Axel Pilmark repræsenterer d´herrer stortset jævnaldrende ikke blot dygtighed, men de har også - deres forskellige personligheder til trods - det specielle gen, der i en non-kemisk version kan udtales som “talent”. En sjælden gave, som ikke kan læres på nogen uddannelsesinstitution uanset fag og matrikel. Jens Albinus svigter ikke sit talent i Noir-forestillingen.

Hans private partner Marina Bouros er den kvindelige dramatiker bag stykket. Og medens vi er ved det smukke køn, fyldes den kvindelige hovedrolle glimrende ud med den overordentlig velskabte og professionelle Susanne Storm. I biroller ses den erfarne Elsebeth Steentoft, Morten Hauch-Fausbøll samt med det særegne elastiske talent Anders Hove.

Temaet kærlighed versus mand versus kvinde er uopslideligt, sålænge planetten består. Scenografien - set fra 1 række i teatret - gav tanker om, hvor varierende det kan scenisk beskrives: Råt, varieret, tempofyldt, reflekterende, clinch af modsatrettede følelser, bastante rytmer, sexet mimik og gestik.

“Hvad leder dine personer efter?” spørges dramatikeren Marina Bouras i programmets interview og svaret kan genkendes af enhver læser:

“Opmærksomhed, naturligvis (…)”!

www.republique.dk

Foto: Sophie Winqvist

Powered by WordPress