hulegaard.eu

February 28, 2010

Sveavägen - 24 år senere

 

Det siges, at vi husker, hvor vi var, når store begivenheder indtræffer.  Blogejeren erindrer tydeligt fredag aften d. 28.februar 1986.  Hans (daværende) hustru kom ind og fortalte, at “de si´r i radioen, at Palme er skudt!”.  Hendes politiske interesse og sans matchede ikke hendes ellers intelligente og impulsive tænkemåde, men hun kendte via kontakter en del til Stockholm og forstod, at dette var “historie”.  ”Verdenshistorie”, rettede blogejeren hende…lettere chockeret.

Olof Palme - 30/01/27-28/02/86

Palme var svensk statsminister i perioderne 1969-76 og 1982-1986 (til sin død).  Han var formand for sit parti fra 1969 til sin død. Olof Palme efterfulgte sin fysiske, mentale og moralske, men bestemt ikke intellektuelle modsætning, der samtidig var hans politiske mentor. Det var (naturligvis) den længstsiddende svenske statsminister i nyere tid (1946-1969), värmlænderen Tage Erlander, der nærmest indtog en position som landsfader i efterkrigstidens uspolerede neutrale Sverige. 

Palme´s personlige evner som særdeles intelligent person og begavet for det politiske gjorde hans forhold til politiske modstandere særdeles anstrengt. Hans hurtige intellekt fik ham jævnlig til at binde sit parti til standpunkter, der ikke altid var gennemdiskuteret hos “sosserne”. På den verdenspolitiske scene var han  den første blandt den vestlige verdens ledere, der på engageret vis gik imod USAs krigsførelse i Vietnam. Også Franco´s fascistiske styre i Spanien fik megen oral modstand fra Palme. Hans ligesindede på den europæiske socialdemokratiske scene Willy Brandt (Vesttyskland) og Bruno Kreisky (Østrig) tog gennem “Socialistisk Internationale” aktiv stilling og forsøgte mægling i globale konflikter, hvoraf Iran-Iraq-krigen og apartheid bør fremhæves.

Højrefløjen i den vestlige verden kritiserede ham hårdt (med rette ?) for en enøjet kritik og international politisk aktivitet. Senere studier har dog vist, at Palme-regeringerne havde tætte kontakter til USA i det uofficielle storpolitiske vildnis.

Refleksion

Blogejeren erindrer med klarhed en tidlig efterårsdag 14 år tidligere.  Scenen var Helsingborg kendte middelalder-fæstning ”Kärnan”. Det blå-gule svenske flag bølgede fra talrige flagstænger i den milde sensommerluft. Trods fremmøde i god tid var der alligevel sort af mennesker.  Det lykkedes at komme relativ tæt på talerstolen ved nederste balkon på borgen. Så kom han. Olof Palme,  Sveriges statsminister. Et politisk, internationalt ikon - måske på toppen af sin karriere.

Allerede 2-3 sætninger inde i sin tale havde han varmet den bølgende menneskemasse op.  De fanatiske og lynende øjne med de buskede øjenbryn og den indtrængende stemme husker blogejeren til min dødsdag. Hvad han sagde, er glemt. Men sceneriet er brændemærket på den indre harddisc lifelong.

Denne både politisk og personligt meget sammensatte statsminister, vel den største i politisk international format, som Skandinavien nogen sinde har fostret. Socialisten med et adeligt stamtræ, uddannet på universiteter såvel inden- som udenfor Skandinavien, idealist og dog realist, blændende taler og folkeforfører? og - ihvertfald i den internationale sværvægtsklasse!

Enig eller uenig i Palmes synspunkter - statsmandens glans skinnede ud over de tusinder denne gyldne sensommerdag….og ved talrige andre lejligheder. Blogejeren har fulgt svensk landspolitik siden midt 1960erne.  Såvel Palme som forgængeren Erlander er ikke siden blevet overstrålet (for at sige det meget mildt) af svenske politiske, internationale personligheder alt inkluderet (også Carl Bildt :-) ).

Der er skrevet og talt i terrabytes af ord og sætninger om Olof Palme og mordet på ham sidenhen. Det vil fortsætte. Blandt de mere underholdende supplementer kan filmen “Den sidste kontrakt” (1998) med en britiske Michael Kitchen og flere svenske skuespillere danne en reflekterende baggrund for mordet.

Mon mordet på hjørnet af Sveavägen og Tunnelgatan i det centrale Stockholm kl. 23.21 i dag for 24 år siden nogensinde bliver opklaret?  Palme-kommissionen har netop fået forlænget mandatet til yderligere efterforskning i forsøg på at afklare mordets rette sammenhæng.  Sker dette?  Næppe!

Øverste illustration er mindepladen på stedet i Sveavägen. Nederste illustration viser Grandbiografen (til højre) og retningen, hvorfra ægteparret Palme begav sig ud på den sidste vandring i den sidste kolde februardag i 1986. Fotos blev taget under blogejerens seneste besøg i Stockholm sommeren 2008.

Next Page »

Powered by WordPress