hulegaard.eu

September 25, 2009

Newton og fotografiet

Filed under: foto, Berlin, Helmut Newton, Alice Springs, Fotografmuseum — hulegaard @ 7:32 pm

Bagved Bahnhof Zoo i hjertet af Berlin (Jebensstr.2) ligger en gammel bygning, der har tjent mange formål i sin mere end 100 årige tid.  Den startede som en officersklub og har de seneste år været museum; mere præcist indeholder den smukke bygning nu eks- og interiørt en meget velkomponeret udstilling af den relativ nylig afdøde kosmopolitiske fotograf Helmut Newton.

HNF

Overskriften dækker over Helmut Newton Foundation. Etableret kort før den verdensberømte fotografs død d. 23/01/2004. Den aktuelle udstilling hedder “Helmut Newton Sumo”.  Naturligvis er den rigt dekoreret med hans verdenskendte erotiske fotokunst.  Men også kendte og ukendte fotos fra et langt foto-liv sammen med ægtefællen (og fotografen) “Alice Springs” alias June Newton vises på udstillingen.

Han blev født som Helmut Neustädter i 1920 i Berlin. Newton voksede op i Tyskland. Men som jøde valgte han i 1938 at forlade landet. Han flyttede først til Singapore og senere Australien. Senere i livet har han blandt andet boet i Monaco og USA.

Mange stjerner har ladet sig fotografere mere eller mindre påklædt af denne formidable foto-maestro. Blandt de mest berømte er billedet med Elisabeth Taylor i en swimingpool “iført en drink” og en blomst synlig ved vandoverfladen.  Blandt de danske er Gitte “Stallone” Nielsen.  Der er ganske mange personportrætter af kendte i såvel afklædt som påklædt og ypperlig stil.

Et langt og begivenhedsrigt liv fik en brat ende. Helmut Newton blev dræbt, da hans bil ramte en væg ved indgangen til det berømte Chateau Marmont-hotel på Sunset Blvd. i L.A. Der blev spekuleret i et hjerteanfald umiddelbart før kollisionen.

Refleksion

Illustrationen er hentet fra hans seneste udstilling på Arken (syd for Kbhvn.) “Sex and Landscapes” sept.03 - jan. 04. Newton-museet i Berlin rummer mange af de daværende udstillede fotografier og naturligvis ganske meget mere.  Newtons breve, hans internationale ordener fra flere lande og m.a. er smukt udstillet i den gamle, velistandsatte bygnings museumsindre i 3 etager.

Helmut Newton har fået en æresgrav (betalt af bystyret i Berlin) i Künstler-Friedhof; forøvrigt næsten ved siden af Marlene Dietrich.

Er læseren i Berlin. Kan læseren lide spændende og topprofessionelle fotos - så er dette museum et must og beliggenheden i centrum af Berlin giver nem mulighed.  Samtidig kan den smukke museumsbygning nydes såvel ind- som udvendig.

Next Page »

Powered by WordPress