hulegaard.eu

July 21, 2007

Guerilla i praksis

Filed under: Politik, vietnam, Vo Ngyen Giap, Guerillakrig — hulegaard @ 4:29 pm

I mit byområde findes en mini-supermarked med dejlig lange åbningstider. Forretningen ejes af en vietnamesisk familie, der illustrerer asiatens flid og mådehold og delvise høflighed,men altid med distance. Ved mit seneste indkøb var butikken næsten tom, som vel er naturligt kl. 07.05 om morgenen. Pludselig kom ejerens hoved og krop frem bagved en kølemontre og med en asiatisk adræthed var han hurtig fremme bag disken. Denne hændelse fik mig til at tænke mange tanker omkring Vietnam-krigen som et nærmest identisk link til den nuværende (borger-) krig i Iraq samt mine personlige asiatiske erfaringer.

Præsidentvikar

I skrivende stund er det 3die gang i USAs forfatningshistorie, at præsidentens beføjelser for en kort periode er overdraget til vicepræsidenten (Dick Cheney). Det skyldes - som de to forrige gange (Reagan,1985 og Bush jr., 2002), at præsidenten er i fuld bedøvelse i en kortere tid grundet en fornyet total tarmundersøgelse.  Onde tunger (og dem er der unægtigelig nogle af) påstår, at det er den virkelige præsident, der regerer p.t. ;-) .

Uanset hvem af d´herrer, der regerer, har de bragt USA og dele af den vestlige verden indi et hængetynd i Iraq, der har paralleler til Vietnam-krigen, der forøvrigt resulterede i døden for ca. 2 mio. vietnamesere og omkring 50.000 amerikanere. Nordvietnam vandt. I dag er Vietnam et kommunistisk rige, der dog - ligesom den store fjende i nordøst Kina - har blandet kommunisme med markedsøkonomi i en nærmest ukontrollabel formel.

General Vo Ngyuen Giap

Da jeg på min hjemmeside nåede til 4 bedste feltherrer, var jeg ikke tvivl om, at den ene skulle være Nordvietnams uovertrufne guerillakrigsstrateg. Nogle afsnit i uddrag:

(…)Han førte kommunisterne til sejr i den krig, som fra et vietnamesisk perspektiv er blevet kaldt “Trediveårskrigen”. Giap besejrede først den franske kolonimagt i 1954 og i 1975 det sydvietnamesiske styre, som fra 1965-1973 blev aktivt støttet af USA.
GIAP blev født d. 28.august 1911 i en landsby tæt ved Hue. Vietnam var dengang et del af Fransk Indokina (inkl. Laos og Cambodja).

(….) - I 1941 oprettede den indokinesiske kommunistleder Ho Chi Minh guerillaorganisationen Viet Minh. Med tiden blev den verdens 4 største hær ( ca. 1 mio. mand). I perioden 1946-49 førte GIAP traditional guerillakrig i landområderne i Vietnam. Den kommunistiske sejr ( 1949) i Kina betød, at Viet Minh ikke behøvede at frygte andgreb fra nord. Samtidig blev der tilført store våbenforsyninger til guerillakrigen.
GIAPs første forsøg mod franskmændede var en taktisk fejltagelse (”menneskebølge-taktiken). Slaget ved Dien Bien Phu (1954) var derimod den største triumf for GIAP, der udtalte “En fattig nation havde besejret en stor kolonimagt…det betød meget; ikke blot for os, men for alle mennesker i verden.”
Guerillakrigen fortsatte senere mod USA og militærstyret i Sydvietnam; Te-offensiven, operation Lam Son og Påskeoffensiven var nogle af højdepunkterne. I april 1975 blev der sluttet fred og effekten var et samlet Vietnam.
GIAP forblev forsvarsmin. indtil 1980, senere medlem af Politbureauet. GIAP forblev hele sit liv en stor praktiker af Maos teorier og et forbillede for mange revolutionære bevægelser i den Tredie Verden.
Sit århundredes vel nok største guerilla-strateg.

Asiatiske reflektioner

Jeg har selv været gift med en asiat fra et sjældent område (dvs. hverken de klassiske Thailand eller Phillippinerne osv.). Asiaten tænker, handler og reagerer anderledes end f.eks. vi danske i mange kontekster. Det skyldes århundredes traditioner, forsvarsmekanismer og generelle (anderledes) moralske opfattelser af mange forhold;  dette også selvom de vælger at bosætte sig og integrere sig i vestlige samfund.

Min vietnamesiske købmand

Jeg føler selv, at jeg gennem flere års regelmæssig kunde-kontakt har etableret et godt tillidsforhold til min vietnameske købmand og hans kone. Det skyldes - tror jeg - en gensidig respekt og forståelse af uafviselige forskelligheder og opfattelse af hverdagens tildragelser.

Den vestlige verden burde nok forstå, at man ikke kan presse en T-shirt mrk. “Demokrati” ned over hovedet på enhver borger i et land med en helt anderledes kultur, hvadenten det er Vietnam eller Iraq.

Powered by WordPress