hulegaard.eu

June 19, 2007

Undercover

Filed under: Politik, Spionage, Kontraspionage — hulegaard @ 11:10 am

Overskriften signalerer skygger, usynligt blæk, maskerede hændelser, belejlige mord (XPD) osv.  Faktisk er vi tæt ved sandheden, blot med en anden vinkel.

Stella Rimington

Danmark har haft to kvindelige kontraspionage-chefer (Hanne Bech Hansen og Birgitte Stampe). Storbritannien har (så vidt vides ;-) ) kun haft een, nemlig Stella Rimington (MI 5 1992-1996).  Den nu 72-årige eks-kontraspionagechef hygger sig med at skrive spion-thrillers.  Hun er blot den foreløbig sidste i rækken af kendte briter, der har konverteret deres erfaringer til hardbacks.

Da hun midt-halvfemserne forlod MI5 (Storbritanniens kontraspionage), udgav hun en selvbiografi ( The Autobiography of the Former Director-General of MI5 - 2001)) . Det vakte en del fuore i Storbritannien.  Herudover er det blevet til 2 spionthrillers - udgivet på det kendte engelske forlag Hutchinson.

Secret Asset

Aschehoug-forlaget udsendte d. 13.juni 07 en oversættelse af hendes seneste thriller - på dansk “Hemmeligt våben”.  Indholdet fortæller om en kvindelig under-cover agent med rod i sit privatliv (hvem har ikke det?). I handlingen forekommer en muslimsk boghandel; ganske som IRL (in real life), hvor en muslimsk boghandel i Birmingham udgjorde back-bone og rekrutteringssted i forbindelse med de to store terrorangreb i London (7. og 27.juli 2005).

Stella Rimington: For det er første er paranoia ikke i efterretningstjenesternes interesse. Derfor skal de være åbne og fortælle offentligheden, hvad de reelle risici er. Som borger der der jo større risiko for at blive kørt ned af en bus (ihvertfald i London, red.) end at blive offer for et terrorangreb. Og så tror jeg, at mine bøger viser, at der er kompetente mennesker derude, som indtil videre beskytter os med rimelig succes.”

Vi må så håbe, at disse “kompetente mennesker” - som f.eks. aktuelt illustreres glimrende  i TV-serien “Spooks” - kan leve op til eks-kontraspionchefens vurderinger i forrige afsnit.  Dette håb kan så mageligt spredes til Danmark, der indtil nu har været forskånet for terroristangreb.

 

Powered by WordPress