hulegaard.eu

July 26, 2009

La Grande Boucle

Overskriften betyder på almindelig hverdags-dansk “Den store sløjfe”.  Det er eet af mange kælenavne for den nu afviklede Tour de France cykelløb. Verdens vel tredie største sportsbegivenhed - efter OL og VM-fodbold, der startede i 1903. 3.500 km. afviklet over 21 etaper, hvor utallige pedal-atleter tilknyttet diverse internationale cykelhold har svinget med lårbasserne og presset lunge- og hjertefunktionerne til det yderste (og dem, der fortsat måtte anvende doping….lidt mere :-) ).

 

Tortur-de-France

Forbløffende mange danskere, især mænd, følger nidkært med hvert eneste år. Jamen som om det ikke er nok, rejser x antal til Frankrig hvert år for at se showet on location. Sidstnævnte psykologiske mekanisme kan blogejeren sagtens forstå.  Han bruger det selv,  vel og  mærke når det er muligt og sportsgrenen - modsat cykelløb - forekommer interessant. Cykelløb er blevet betragtet på distancen i såvel Nederlandene som Nice uden nogen form for begejstring.

Store pedal-personligher som amerikaneren Lance Armstrong evner at sætte dagsordener samt samle et nyt cykelhold til 2010 etableret på x mio. kr.  Andre ryttere har øjeblikke af highlights og beundring. Det samme har sportsdirektører for de etape-vindende cykelhold.

Mediedækningen forekommer massiv grænsende til det fanatiske. Igen var den gamle caribiske kokkepigedatter-forfører og selvudnævnte martyr med den interessante efternavn Let(h) kommet til journalistisk højbords.  Denne senior+, der næsten blev ombragt af intellektuelle betonfeminister i samarbejde med det meste af den danske medieverden af trykt, oral og visuel presse, allokerede igen episke højdepunkter (iflg. fans). Hertil kommer gigabytes af resultater og journalistiske indtryk og interviews. Sidstnævnte med et indhold, der fuldt….gentager absolut fuldt ud…svarer til indholdet i cykelhjulene.

Fra de organisatoriske kontorstole gjorde direktøren for Tour de France, den 48-årige Christian Prudhomme efter sigende alt for at undgå doping-mistanker skulle devaluere dette fantastiske 3-ugers show i gallernes rige. Samme direktør efterfulgte i 2005 den legendariske direktør Jean-Marie Leblanc.  Samme nuværende direktør siges at blive støttet af ingen ringere end nutidens svar i mini-udgave på Napoleon, Frankrigs semi-maniske præsident Nicolas Sarkozy.  Samme præsident, der efter diverse pressereferater overfor sit ministerråd understregede, at “Touren ikke er den skyldige, men ofret, når den rammes af dopingaffærer”.

Doping-affærer  har netop de seneste år nærmest virket som en ondartet virus i relation til, hvorvidt begejstringen for disse pedelatleter kunne være ægte eller :-) .  Den danske tourvinder (1996) Bjarne Riis  indrømmede for nogle år siden - formentlig hårdt presset - at han havde taget stoffet epo.  Sceneriet fra den pressekonference erindres stadig af blogejeren. Denne topprofessionelle idrætsmand blev pludselig hevet en del pladser ned på popularitets-skalaen hos mange. Blogejeren savner i den grad humor og selvironi hos den nærmest stigmatiserede og selvhøjtidlige cykelhelt, der ikke just fremtræder som den mest velformulerede på to hjul.  Samme professionelle pedelatlet er nu leder af eet af de toneangivende hold i feltet og forventes i august 09, hvis tiden tillader det ;-) , at blive smedet lovformeligt sammen med den meget nydelige tidligere landsholdscentrehalf Anne Dorte Tannerup fra det berømte danske dame-håndboldlandshold i 1990erne.

La petit Boucle alias Team Rynkeby

Eet mindre dansk ministerhold anført af Rasmussen III i “klassementet” Team Rynkeby har tilbagelagt 1300 kilometer til Paris for at indsamle penge til Børnecancerfonden og de cirka 150 danske børn, der hvert år rammes af kræft. Dyb respekt for dette, afgjort!!!!

Også dyb respekt for den 73-årige jernmand Laurits Tørnæs med fortid som landbrugsminister (V), amtsborgmester, lokalpolitiker, fiskeskipper m.m., der først hoppede på en racercykel i en alder af 60 år.  Den ene datter, Ulla Tørnæs,  af nogle kendte som regeringens udviklingsminister (V) deltager forøvrigt også i Team Rynkeby.

Undervejs har flere af ministrene været ramt af uheld, bl.a. fødevareministeren (nej…ikke madforgiftning :-) ). Statsminister Lars Løkke Rasmussen alias Rasmussen III havde dog ikke synlige problemer med sin ømme akillesscene. Man(d) kan så håbe, at statsministeren ikke er blevet dehydreret, men har (som ved andre lejligheder) sikkert sørget for at stabilisere den individuelle vædskebalance ;-) .

Refleksion

Søndag d. 26. juli 2009 var det (gudskelov) slut. Den pragtfulde parisiske boulevard Avenue des Champs-Élysées satte punktum for 3 ugers fortættet sports-underholdning. Britten - og måske verdens bedste p.t. sprinter - Mark Cavendish vandt.  Men den totale og helt store vinder blev den 26-årige spanier Alberto Contador fra cykelholdet Astana; samme cykelhold, der også omfatter fænomenet Lance Armstrong, der måtte nøjes med en 3 plads. Han fik efter reglerne iført sin gule førertrøje kindkys af deux mademoiselles af yngre årgange og passende model-mål samt hyldet af den store menneskemængde i den smukke franske hovedstad; den flotteste by i Europa. Den danske “Kong Christian” blev afspillet helt fejlagtigt, medens nr. 1, 2 og 3 på podiet i Champ Élysées stirrede målløs frem for sig.  Det gjorde x tusinde andre også :-) .

Tortur de France kommer sikkert igen næste år i en Let(h) og ny dopet udgave :-) ! Vive la France!

Powered by WordPress