hulegaard.eu

October 16, 2008

Robert de Niro & Al Pacino

Filed under: Film, Robert de Niro, Al Pacino, Brian Dennehy, Righteous kill — hulegaard @ 8:08 pm

Omsider..omsider står to af de allertungeste drenge, måske USAs bedste mandlige skuespillere (igen) overfor hinanden i samme film ’Righteous Kill’ . Vi snakker Oscar-vinderne Robert De Niro og Al Pacino. Man(d) husker den efterhånden berømte Heat, hvor de krydsede hinandens veje i nogle slutscener.

De er to erfarne politiefterforskere Rooster (Pacino) og Turk (De Niro), der i over 30 år har været makkere i NYPDs heksekedel. De burde egentlig være gået på pension, men mordet på en berygtet alfons har tilsyneladende forbindelse til en af deres tidligere mordsager. Som deres chef (den altid gode, skævt smilende, let slidte og store) Brian Dennehy siger for sjov, at de tilsammen har 110 års rutine. 

Da der bliver begået flere mord, kommer de to berømte krimibetjente på sporet af en seriemorder, der åbenbart ser det som sin mission at gøre, hvad politiet ikke formår; at fjerne byens kriminelle for altid. Men lighedspunkterne imellem de to sager stiller samtidig et meget ubehageligt spørgsmål:

Blev en uskyldig dømt for en forbrydelse han ikke havde begået?

‘Righteous Kill‘ er en vaskeægte politithriller. Den type har man set tonsvis af, men når det er stjernebesætning, gør det ikke så meget.  Denne blogejer har fulgt d´herrer Robert de Niro (f.1943) og Al Pacino (f.1940) i ganske mange år.  Fællestræk er italienske aner, fødested New York-området, en filmkarriere så lang som 1000 gravhunde bundet sammen, et variabelt privatliv samt et medfødt - og kultiveret - kæmpe-talent - ofte med minimale fysiske virkemidler - eleverer dem begge op i den absolut tunge internationelle topklasse.

Refleksion

Righteous Kill er set før, sådan føles det. En US-rutinekrimi, hvor effekter og plot og (tildels) manus sammen skal danne ordet profit på den anden side af lighedstegnet i den filmiske “produktions-ligning” ;-) .

“Righteous Kill” (”retskaffen drab”) er naturligvis twisted, således at den egentlige “skurk” først åbenbares til slut. Er det igen Robert de Niro (som i Heat)? eller er rollerne byttet om….se selv filmen og få svaret ;-)

Om filmen hedder “Prince Hamlet på Kronborg” eller “Far til Fire i sneen” eller “Righteous kill” eller …så længe d´herrer er med og i dette særtilfælde sammen, er det altid en billet-afrivning værd.  Det er også en kunst at få meget ud af lidt…og det mestrer de begge! Hvem er bedst? Hvem er størst?

Denne blogejer er ikke i tvivl. Begge er ikke specielt høje, ikke overvægtige, men alligevel (kunstnerisk) meget tunge drenge.  De er begge i den absolutte verdensklasse indenfor deres disciplin; forhåbentlig i lang tid endnu!

Righteous kill eller måske Righteous entertainment in world class ;-)

Powered by WordPress