hulegaard.eu

May 18, 2007

Når enden er god…

Filed under: censor, performance — hulegaard @ 8:13 pm

I vort lille land holdes der i disse uger eksamen. Unge sveder for at opnå gennemsnitskarakter, der kvalificerer til adgang på såkaldte videregående studier på højere læreanstalter. Jamen, såmænd slides der også på folkeskoler, handelskoler og alle andre indlærings-institutter. Sommerferien nærmer sig og forinden skal eksaminer og prøver bevise, at ingen - og her menes i bred forstand ingen - har sovet, skulket eller på anden måde vist ignorant adfærd overfor indlæring af de gyldne kundskaber, der mere eller mindre frivilligt rammer de individuelle hjernecentre.

Erfaren universitetslektor udtaler….

En kendt universitetsunderviser og censor (Klaus Kjøller) ved Københavns universitet smed en interessant bombe på de grønne eksamensborde i denne uge.  Klaus Kjøller dyrker begrebet “kommunikation” professionelt.  Han har skrevet adskillige sætninger om dette og om at gå til eksamen m.m.  Kjøller er - med sit karakteriske vågne ansigt med de strittende øjenbryn - en kommunikativ herre himself.

 Avis-artiklen d. 15. maj i Nyhedsavisen ( pænt skåret af den 22-årige journalist Kristian Leider Olsen) bør læses i sin helhed. Men med sensationens magiske kraft vrides et afsnit ud, tvistes og smides som en kommunikations-relateret stink-bombe udi såvel studiemiljøet som det ganske (lille) land DK.  Vi citerer dette delafsnit:

“Man skal vise sin personlighed på tøjet. Hvis man har en god røv, er der ingen grund til at skjule den til eksamen. Hvis man har lidt sexappeal, må man gerne vise det,« forklarer censoren.” 

Når enden er god…

For knap 100 år siden, da jeg sad ved læringspulten og forsøgte at sluge nogle visdoms-godbidder, fordøje dem og gylpe noget klogt op i maj/juni måned, var sloganet “Når enden er god, er alting godt”  almen kendt, ofte memoreret med et lille skælmsk smil. 

Men sådan er det sandelig ikke mere. Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, den altid alvorlige (og nogle ville sikkert tænke “selvhøjtidelig til karakteren 13″) Martin Henriksen kræver en redegørelse fra universiteterne om, hvorvidt censor Kjøllers holdninger om sammenhængen mellem fysisk fremtræden og karakterer deles af resten af censorkorpset.

Intet virker for småt til, at DF har en mening, kræver redegørelser, ministerrokader, dementier, medens flagknuden bliver strammet på Dannebrog. 

DFs uddannelsesordfører solidariserer (eller forsøger derpå) sig med de studerende, herunder Studenterrådet ved Københavns universitet, der ovenikøbet kalde censor Kjøller for både plat og useriøs.  Det skal lynhurtigt tilføjes, at Klaus Kjøller nægter at dementere sine udtalelser. Han påstår ovenikøbet, at de studerende lukker øjnene for virkeligheden (og her tænkes ikke bare på diverse velformede attributter), hvis de tror, at personlighed og performance ikke spiller nogen større rolle.

Retrospektivt

Nu tillader jeg mig i al digital distraktion at tænke tilbage på de læreanstalter, hvor jeg i en fjern stenalder tilbragte ganske mange timer. Min refleksion fortæller mig, at jeg - bortset fra 2 tilfælde - aldrig har mødt en lærer, der ikke værdsatte og belønnede (subjektivt?) elever med kommunikative og fysiske fortrin. Nogle gange næsten helt ud i karikaturen….. og flere af dem var egentlig ikke dårlige lærere. Men de var mennesker på godt og ondt, begge køn iøvrigt rigeligt repræsenteret her!

Normalt er Klaus Kjøller ikke med sit - tilsyneladende - “mer-værdskompleks” i kommunikative ( og sikkert også andre ) sammenhænge en personlighed, som jeg har den mindste lyst til at bruge 4 minutter på og dele en rød sodavand på en lækker natklub kort efter midnat, medens vi kiggede på let oplyste attributer.  Men øjeblikket er unægtelig kommet, hvor jeg har lyst til at skrige højt: “Hvor har du ret, kære censor Klaus Kjøller - sandheden er ofte ilde hørt!  Hykleriet trives og har det godt!”

Powered by WordPress