hulegaard.eu

September 27, 2009

Fussball i Berlin

Tyskland har vundet mange store sejre på fodboldbanen. Det er foreløbigt blevet til 5 verdensmesterskaber (3 herrer og 2 damer) i 1954 - 1974 - 1990 - 2003 - 2007 samt 3 europamesterskaber i 1972 - 1980 - 1996.  Det må siges at være ret imponerende.  Derfor er det egentlig utroligt, at der ikke har været etableret et landsmuseum for fodbold i vort naboland…før nu!.

Olympia Stadion - Berlin

Deutsches-Fussballmuseum-Berlin

Det nye museum åbnede i det tidlige forår 2009. Det har valgt at opstarte med en tema-udstilling (04/07/09 - 31/12/09) “Tyskland og sine verdensmestre“.  En helt betagende konstruktion er en 1:100 opstilling af det schweiziske Wankdorf stadion i Bern, samt visning af originale sædder m.m., hvor den fantastiske finale mellem det undertippede Vesttyskland og kæmpefavoritterne fra Ungarn blev spillet.  De færreste læsere erindrer sikker kampen :-) , som der forøvrigt blev lavet en glimrende film om i 2004.

“Finalen mellem Vesttyskland og Ungarn blev spillet på Wankdorf Stadion i Bern foran 60.000 tilskuere, og det var en gentagelse af gruppekampen fra den indledende runde, som Ungarn havde vundet 8-3. I finalen spillede den legendariske ungarer Ferenc Puskás, selvom han ikke var i god form. Alligevel bragte han sit hold foran efter kun 6 minutters spil, og da Zoltan Czibor øgede til 2-0 to minutter senere virkede det næsten allerede afgjort, at forhåndsfavoritterne fra Ungarn ville tage titlen.Men to tyske mål før pausen fra henholdvis Max Morlock og Helmut Rahn vendte udviklingen. I anden halvleg havde Ungarn nogle fæle afbrændere, bl.a. et skud på stolpen, og i stedet scorede Rahn endnu et mål for vesttyskerne, da han udnyttede at den ungarske målmand Gyula Grosics gled på det våde græs på vej ud efter bolden. Ungarn fik endda et mål af Puskás annulleret med kun 2 minutter tilbage af kampen. De utilfredse ungarere blev viftet væk af dommeren, der med sit sidste fløjt gjorde Vesttyskland til verdensmestre og nye indehavere af Jules Rimet-pokalen. Da Rahn scorede sit andet mål (og Vesttysklands tredje) kaldte den populære tyske radiokommentator Herbert Zimmermann - i en af de mest kendte kommentarer - vendingen i kampen for “Das Wunder von Bern” (på dansk: “Miraklet i Bern”). I Tyskland er triumfen i dag derfor kendt som Miraklet i Bern. (Wiki)

Een mand bør fremhæves i denne forbindelse. Tysklands navnkundige (og måske bedste nogensinde) rigstræner Sepp Herberger. Såvel Vest- som Østtyskland var stadig mærket af krigen, herunder fødevaresituationen. For vesttyskerne var det viljen, der sammen med den 57-årige Herberger på bænken og hans forlængede arm (eller fod) på banen, anføreren Fritz Walter, der mirakuløst bar sejren hjem over et bedre ungarnsk mandskab; på den tid regnet for verdens klart bedste.

Det påstås, at “Tyskland ikke samler på 2en pladser”; i sandhed nej såvel på sportsbanen som i andre “kampzoner” :-) .

Refleksion

Blogejeren blev vist rundt af museets kurator Johann Schlüper.  Udover det aktuelle tema om VM er museet i gang med en langsom opbygning af et EM-tema.  Store flotte posters fortalte kun om Tysklands EM-triumfer, men der var dog blevet plads til en…og kun en…..en undtagelse.  En stor poster viste tyskerne mod et lille land, der i 1992 besejrede dem. “Ach ja..die Dänen”, sagde Schlüper med en pæn portion varme og tydelig sympati, som ganske mange tyskere nærer for deres “lille (snu) fætter i Nord” :-) .

Dette museum har ikke fået nogen offentlig støtte.  Foreløbig har ni mindre fonde supportet museet i opstarten.  Hertil kommer ildsjæle af ulønnet arbejdskraft.  Ved afslutningen kom een af disse hen til den danske gæst (og gratist) og spurgte, om ikke man(d) ville købe et minde.  En ualmindelig grim lille plastikmand (tilskuer 1:100 til Wankdorf Stadion 1954) blev tilbudt.

Blogejeren er stor fodboldelsker.  Men han er også en stor beundrer af ildsjæle, af commitment næsten uanset emnet. Den grimme lille plastikmand blev liggende på disken, men så vidt vi alle tre kunne se, smilede han bredt, da blogejeren sagde Auf Wiedersehen …..

Mere på Deutsche Fussballmuseum

Powered by WordPress