hulegaard.eu

May 9, 2007

Dansker-byen

Filed under: Rejser, Estland, Tallinn, Estonia — hulegaard @ 9:10 pm

Tallinn – Estland
Mit første besøg i en baltisk republik skete i St. Bededagsferien 2007. Besøget kom i en pludselig opstået urolig tid. Spændinger mellem estere og det store russiske mindretal (udgør 34 procent af befolkningen) har netop udartet sig grundet fjernelse af et russisk mindesmærke fra 2. verdenskrig.
Forståelsen for reaktionerne fra det russiske mindretal opfattes naturligt ganske modstridende af mine estiske og russiske kontakter og skal ikke gennemgås i dette rejsenotat.

Estland har en befolkning på ca. 1,4 mio, hvoraf  1,1 mio. bor i byerne, heraf igen ca. 400.000 i hovedstaden Tallinn.   Det estiske sprog tilhører samme sprogstamme som finsk og ungarnsk og er nærmest volapyk for en skandinav.  De fleste estere taler af historiske grunde også russisk, nogle lidt tysk og flere lidt engelsk.

Must to see!
Religiøsiteten forekommer ikke stærk, bortset fra det store russiske mindretal. Den store St. Nicholas Ortodokse kirke i centrum er afgjort et besøg.  Det samme gælder den stortset meget velholdte gamle indre bydel.  Aktuelt var talrige butiksruder dækket af spånplader på grund af de heftige demonstrationer og deraf følgende ødelæggelser i centrum under mit besøg.

Besættelsesmuseet – KGB-museet  forekom også interessant. Materialet var yderst varieret, illustrativt og mange tankevækkende omkring Estlands besættelsestid fra 1939-1991. Der er rigeligt at reflektere over!
TV-tårnet  er som i alle byer en mulighed for at se det hele lidt i ”Birds eye”, afhængig af det typiske fastlandsklima i Estland.
Rådhuspladsen i den gamle by bør naturligvis sammen med de fortryllende gamle gader og gyder nydes. Og endelig vil jeg varmt anbefale Kadriorg.  Denne park er Tallinns største og smukkeste beliggende grønne område et par kilometre fra den gamle bydel.
Kadriorg-parken er anlagt symmetrisk omkring det slot i barokstil, som tsar Peter den Store opførte i 1720erne til sin Katarina. I dag bor Estlands præsident i det smukke slot. 
I samme område findes en stor tribune, hvor sangfestivaler kan tiltrække op til 100.000 tilskuere.  Betegnelsen ”Den syngende revolution” bruges om balternes modstand mod Sovjet-styret primært i tiden 1988-91.  Endelig er der tilbygget et nyt kunstmuseum KUMU – moderne kunst (minder om Arken i Kbhvn.).

Kommunikation
Den offentlige transport forekommer nogenlunde dækkende. Der er gode færge-forbindelser til såvel Finland(Helsinki), Sverige(Stockholm) og Tyskland(Rostock).
Prisniveauet forekommer langsomt på vej til EU-niveau, antallet af biler matcher bestemt ikke vejnettets fysik, forureningen fornemmes – det samme gør esternes iver efter at tilpasse sig de nye politiske forhold i medfør af medlemskab af EU og NATO.
Digitalt arbejdes hårdt. Estland indførte ved seneste parlamentsvalg mulighed for digital stemmeafgivning som det første land i verden.

Dannebrog og Estland
Sagnet fortæller, at det danske flag ”Dannebrog” faldt ned fra himlen under kong Valdemar Sejrs korstog i 1219. Det hvide kors på et rødt felt indgår i Tallinns byvåben og menes at stamme fra danskertiden.
En kendt dansk udenrigsminister var fremme i skoene, da de baltiske lande stod ved frihedens dørtærskel i 1991. Danmark og Estland har forskellige links.  Der kan ikke være nok af links mellem disse mindre lande til fælles gavn.

Mit eget ”link” er ekstra værdifuldt, eftersom jeg har kontakter i Tallinn, der på fortrinlig vis guidede mig rundt såvel i det officielle som private Estland.
Velkommen til en god oplevelse i ét af de baltiske lande – du bør gøre det!

Links m.m. på hulegaard.dk

 

Powered by WordPress