hulegaard.eu

May 1, 2007

Kattens leg med musen

Filed under: mus, Kat, Ergonomi — hulegaard @ 12:14 am

Dette emne er - modsat igår - et bredt område, eftersom de fleste danskere i forskellige miljøer, sammenhænge og sindstilstande kender “musen”.  Det er ikke zoologi-undervisning, men derimod computer-musen, der danner dagens refleksion.

Stationære

Der findes mus til IT i mange størrelser og former. Nogle “fedter” med køb af mus. Andre accepterer en eventuel medfølgende mus til IT-udstyr.  Een af mine få “grundudtryk” er “den nødvendige individualitet”.  Det er ikke bare vigtigt, men hamrende sk…. vigtigt at have den “individuelle ergonomisk-rigtige” mus, især hvis du (eller “de”, såfremt nogen foretrækker denne form) sidder i lang tid hver dag ved computeren.

Bærbare

Afsnittet ovenover kunne kopieres over til dette. Men, menne, men det er ikke nok!  Den bærbares særlige mus - kaldet “touchpad” - kunne for nogle synes at være et herligt afvekslende alternativ til den (såkaldt) almindelige mus. Intet er mere forkert.  Den stationære “touchpad” låser IT-brugeren i samme stilling, modsat den mere bevægelige mus.  -  Det bliver først værre, når personen sidder i håbløse arbejdsstillinger. Disse kan være talrige - for højt eller for lavt bord, stol osv. -   Flere arbejdsmedicinere advarer kraftigt mod denne ergonomiske dysfunktion.  Den ondsindede seneskedehindebetændelse er en væmmelig følgesvend i mange tilfælde blandt såvel unge som mindre unge regelmæssige computer-brugere.

Højsæson

Sommerligt vejr og eksamenstid er to ambivalente følgesvende. Mange er nu i fuld gang med eksamensforberedelser, ofte i spændte arbejdsstillinger. Kiropraktorer er begyndt at kunne se et mønster i deres henvendelser, hvoraf den kommende tid klart er “højsæson”. For meget tid ved laptoppen i for dårlige arbejdsstillinger i et stadigt ræs om at få banket gennemsnit op på et “acceptabelt” niveau.

Og hva´ så?

Skal det nu igen være skræk og jammer, tænker læseren.  Det behøver det bestemt ikke! Computere og mobiltelefoner er stadig i “deres unge dage”; det gælder således også brugerne. I de unge år opdrages vi (mere eller mindre succesrigt ;-) ) til livets udfordringer (intet nævnt, absolut intet glemt).  Vi grundlægger viden og vaner, som anvendes som fundamenter senere i livet.

“Kattens leg” med musen 

I al digital stilfærdighed - anskaf den rigtige (=individuelle) mus -  gør det til en dyd at afveksle mellem flere mus og ikke mindst mellem flere arbejdsstillinger, “hvil” musen lidt og tag så fat igen. Find det rigtige greb om musen!

Tro mig, det lyder vanvittigt banalt, men det er sandt helt ind i hvert enkelt muse-molekyle….og jeg forsøger (stort tryk under “forsøger”) selv at “være katten”, der efterlever disse ergonomisk velmente råd -  gør Du?

Powered by WordPress