hulegaard.eu

September 4, 2009

Kanhave

Den ca. 500 m lange og 11 m brede Kanhave-kanal, som i vikingetiden forbandt Stavns Fjord med Kattegat ved Mårup Vig, er et af vikingetidens største ingeniørarbejder.  Vi befinder os på den smukke ø Samsø; øen næsten i midten af Danmark. Hold fast i ordene “Kanhave” og “ingeniørarbejder”.

foto: Carsten Andreasen 

M/F Kanhave

Jyllandspostens Aarhus-redaktion har længe med journalistisk (rettelig) omhu haft fokus på den - i seneste tid - yderst labile færgefart mellem Jylland og Samsø (Hou-Sælvig).

Den stadig nye ”Kanhave” til godt 110 mio. kr. sejler mellem Hou syd for Århus og Sælvig på vestkysten af Samsø. Blandt problemerne har været ni måneders forsinkelse, langsom overfart, gentagne aflysninger, en brand samt “hold fast i rælingen!”…..at færgen to måneder efter levering allerede fremstår nedslidt. 

Rederiet Samsøtrafikken har klogeligt stoppet byggeriet af en søsterfærge, der skulle sejle på ruten mellem Samsø og Sjælland (Kalundborg-Koldby Kås). Færgen skulle ifølge rederiets 2008-regnskab leveres i »første halvår 2010«.

»Vi har ingen planer om at indsætte en ny færge på Kolby Kås-Kalundborg,« siger overfartschef Jørgen Jensen. Iflg. Samsøtrafikken (ejes af Nordic Ferry Services) ønskes ikke flere færger fra det græske Frantzis-skibsværft i Perama (ca. 100 km. sydvest for Athen).

Det nye skib henstår derfor som et skrog i kystbyen Perama i Grækenland - uden udsigt til at blive færdiggjort. Imens er der opstået en juridisk tvist mellem værftet og Samsøtrafikken, bl.a. om hvem der egentlig ejer det halvfærdige skib, som rederiet delvist har betalt for.

Samsø-borgmester Carsten Bruun (V) er tilfreds med, at øen undgår en ny ”Kanhave” og fortsætter »Vi har fuld forståelse for, at Samsøtrafikken ikke bygger flere færger i Grækenland!«. Det er der vist ganske mange, herunder færgeelskere, der bifalder!

Refleksion

Blogejeren tænker Kanhave og IC 4-tog.  Koblingen er Grækenland og Italien som produktionssteder for såvel danske færger som tog. Det kan godt være, at der kan spares 10 Euro ved at vælge disse landes produktionssteder, men hvornår lærer DSB og danske rederier, at ordentlig kvalitet skal betales.  Omkring færgebyggerier findes der særdeles habile værfter i Norge, Finland og Tyskland.  -  IC4-skandalen med Ansaldo Bredo er tidligere omtalt på bloggen og læseren skal spares for endnu en bandbule af irritation ;-) .

Nordic Ferry Services, der ejer Samsøtrafikken, havde oprindelig planer om fem færger som ”Kanhave” til selskabets ruter ved de danske øer.  Lad den nuværende tonnage sejle et par minutter endnu, medens det relativt nyetablerede selskab finder fornuftens tegnebog frem.

Vikingernes efterfølgere på de gamle danske skibsværfter i Helsingør, Nakskov, Frederikshavn m.fl. kunne have……nok om de go´e  gamle dage :-) .

Kilder: JP Århus, Søfart, Internettet + private kilder.

Next Page »

Powered by WordPress