hulegaard.eu

October 19, 2010

Gensynet med Rembrandt

Rembrandt eller mere korrekt Rembrandt Harmenszoon van Rijn lignede sig selv på selvportrættet (1661), ganske som jeg huskede ham fra vores første møde 40 år tidligere. Imellemtiden har vi hilst på hinanden nogle gange.

Det samme gælder det betagende Rijksmuseum i Amsterdam. Et must for enhver besøgende. Museet gennemgår en større renovering og det har bl.a. betydet en midlertidig og betydelig nedgradering af udstillingsarealet i en mindre og kompakt selektion af udvalgt billedkunst fra 1400, 1500 og 1600-tallet i Nederlandene. Rygterne siger, at Rijksmuseets renovering tidligst er færdig i maj/juni 2013, så vent ikke. 

Malerkunstnere som Vincent van Gogh, Veermeer, Frans Hals, Jan Steen og ikke mindst Rembrandt kan sagtens ses nogle gange. Det synes mange, eftersom der næsten altid - uanset tidspunkt - er kø ved indgangen. Et tip: Undgå søndagen.

Amsterdam set lidt ovenfra

Amsterdam rummer over 50 museer, hvoraf de mest kendte ligger centralt placeret i “Museumskvarteret”. Naturligvis også med et erotikmuseum og et hash-museum blandt andet :-) . Af disse er det 125-årige Rijksmuseet noget helt unikt.  Nu er Amsterdam jo ganske meget andet også.  Nederlandenes suverænt mest særprægede og største by rummer meget forskelligt udover kunstmuseer, kanaler, coffee-shops med stimulanser og Red Light District.

Rijksmuseum

Vondel park er den mest besøgte park i Nederlandene. Med sine 48 hektarer er den byens største grønne åndehul. I et hjørne ligger den smukke bygning, der huser filmmuseet. Amsterdam har også Europas ældste zoo, den 172 år gamle Artis Zoo, der aktuelt gennemgår en (tiltrængt) renovering, men sagtens er et besøg værd. For børn og barnlige og eksperimenterende sjæle kan varmt anbefales Nemo. Amsterdams eksperimentarium er en grønlig besynderlig kolos af bygning, der ligger midt i havnen (øst for Amsterdam CS).

Vejerboden De Waag midt på Niewmarkt (byens tidligere byport) er flot middelalderbygning. Det samme er ganske mange andre langs kanalerne i centrum af byen. En af de mere - for udlændinge - oversete attraktioner er “De 9 Gader“, også beliggende i centrum af byen. Der er tale om 3 gader med 9 navne, der løber på tværs af pragtfulde kanalmiljøer. Dette kvarter indeholder såvel caféer som ikke mindst et væld af små butikker med alskens vareudbud.

Apropos vareudbud er “Red Light District” også en naturlig og ikke mindst visuel del af det nederlandske (pragmatiske), delvis kontrollerede frisind. Indstil kompasset til Oudezijds Voorburgwal og Achterburgwal, hvis emnet har læserens interesse. Men vær forberedt på - især eftermiddag, aften og nat - at der er trængsel af mænd og faktisk også en del kvinder; sidstnævnte både indenfor og udenfor ;-) .

Leidsestraat

Trafikken er intens. Cykler kører lovløst på gaden og fortovet mellem de øvrige trafikanter, sporvogne m.m.  Kanalerne bruges flittigt ikke bare af turistbåde, men også private, hvortil kommer de mange hundreder, der bor i egen husbåd med tilhørende maritim transportmiddel. Er man i bil, lad den stå parkeret ved indkvarteringen. Sporvogne, metro og busser dækker udmærket transportbehovet i centrum og de fleste forstæder. Tidligere havde Nederlandene et billetteringssystem med strippenkaart, der kunne anvendes i alle større byer. Nu har Amsterdam (og Rotterdam) indført deres eget nye system med chipkort, hvor man i bedste flex-stil stempler ind og ud af transportmidlet.

Trænger øret så til lidt musisk ro, er Muziekgebouw, indviet i 2005 og beliggende i havneområdet, afgjort et alternativ. Samme havneområde er efterhånden fuldstændig udtamponeret med mere eller mindre fantasirige nye bebyggelser side om side; forøvrigt som Københavns havn, men i lidt større skala.

Byen indeholder også landets nationalstadion Amsterdam ArenA, der omtales i et senere blogindlæg.

En behagelig undtagelse er det berømte Lloyds hotel fra 1921 (tidl. fængsel) med egen anløbsbro ud til havneområdet.  Der har gennem tiden været adskillige nederlandske designere og arkitekter “indover” udformningen af dette gamle, hæderkronede hotel; noget helt unikt. I samme fortidige stilart i Nederlandene bliver Lloyd kun overgået af det fantastiske Hotel New York i Rotterdams inderhavn, der forøvrigt var regiet for blogejerens 50 års fødselsdag for en del minutter siden :-) .

Amsterdam har Nederlandenes næststørste havn (efter Rotterdam). Det kan man overbevise sig om ved et besøg i havneområderne. Mellem disse og Amsterdam CS ligger blandt meget nybyggeri det helt nye hovedbibliotek. Det er i mange etager med en udmærket café på øverste etage med tilhørende veranda. Øverste illustration er taget herfra en tidlig oktober-aften indover Amsterdam centrum.

Begijnhof

Det særlige nederlandske bo-begreb “Begijnhof” kan også ses i Amsterdams centrum. En port fører ind til en lille charmerende have som er omgivet af små huse, der engang var beboet af cølibate Beguin nonner. Disse boformer er stadig i dag hjem for single kvinder. I midten af haven er der en middelalder kirke og hus nr. 34 er det ældste hus i Amsterdam. Et must for besøgende!

Man bliver hurtigt tørstig af alle de leisure-muligheder. Derfor er - især for ølelskere - Heineken-museet i byens centrum også et besøg værd. Heineken er Europas største bryggerigruppe og danske Carlsberg store konkurrent på mange markeder.

Og endelig - forskellige typer af dags- og aftensejladser på kanalerne er en god idé. Dette indlæg er selvklart ikke udtømmende om Amsterdams seværdigheder. Kun nogle input, eftersom enhver rejsende har sine individuelle ønsker udfra parametrene økonomi, tid, kondition, interesser og individuelle hensyn.

Typisk kanalparti

Refleksion

Amsterdam med alle forstæder har ca. 1,5 mio. indbyggere. Dens fortættede intensitet og befolkningssammensætning sammenholdt med byens størrelse gør den vel til Europas mest dynamiske og tiltrækker millioner af turister hvert år.

Det er ikke bare liberal holdning til livet og alternative stimulanser alene. Det er langt mere det koloristiske mixture af en befolkning, sammensat af hvide nederlændere, farvede nederlændere fra de tidligere kolonier i Asien samt Vestindien, herunder Surinam (Nederlands Guyana). Hertil kommer Amsterdams kinesiske kvarter og ikke at forglemme et forunderligt mix af nævnte racer. Adderende findes et større kontingent fra muslimske lande, primært Tyrkiet og Marokko. Endelig ses også en del fra Pakistan og Indien. Byens mangeårige profil som liberalt indstillet overfor andre kulturer viser sig såvel i forskellige bybilleder, såvel som nogle af de mere ucharmerende forstæder.

Og endelig er det befolkningstætheden, såvel i Amsterdam, som udenfor hovedbyen. Over 16 mio. indbyggere på lidt mindre plads end Danmark. Det mærkes, især i Randstadområdet, hvor cirka halvdelen af landets indbyggerantal bor, fordelt i de store nederlandske byer, der - næsten - ligger nogle spytklatter fra hinanden.

Amsterdam er stadig en liberal-sindet by. Men uskylden fra det første besøg i 1970 eksisterer ikke længere. Især i dette århundrede har tiltagende spændinger mellem de mange befolkningsblandinger på (for) lidt plads sammenholdt med religiøse forskelle og den nye økonomiske situation udartet sig, ikke bare i hård retorik, men også i konkrete “territorie-markeringer”, hvis sammensatte hårdhed nok er et gear skrappere end i de danske ghetto´er.

Aktuelt vil en besøgende uundværlig opleve det indre Amsterdam endnu mere trængt og fortættet samt lettere perforeret. Det skyldes, at man med nederlandsk pragmatisk beslutsomhed er i fuld gang med at anlægge en metrolinie (Noord/Zuidlijn) i tilslutning til det bestående metronet med servicering af ca. 200.000 passagerer. Tæt ved Amsterdams centrale banegård ligger et udmærket udstillingsareal i en barak om projektet, der varmt kan anbefales. Denne barak forventes forøvrigt at blive liggende et stykke tid, eftersom Noord-Zuidlijn nok først bliver færdig i 2017!

Imellemtiden har Europas 5te største lufthavn Schipol i tilknytning til Amsterdam tilført nye millioner af turister til denne pragtfulde by. Mange har nydt byens varierende charme og tilbud. Ikke kun euforiserende stoffer kan være vanedannende. Amsterdam er til mere end een inhalering - den er stærkt vanedannende!

Medens eftermiddagskaffen nydes udendørs sammen med tusinde af andre på Leidseplein eller endnu bedre et velsmagende aftensmåltid tæt ved kanalkanten, kan den besøgende passende filosofere over det gamle udsagn:

“Rotterdam tjener pengene, Den Haag administrerer dem og Amsterdam bruger dem”

Goede reis!

Note:  Indlægget er det første i en række af aktuelle indtryk fra Nederlandene. Indlæggene bringes mixed med andre emner de kommende uger til glæde for nogle, til advarsel for andre :-) .

Mere Amsterdam

Foto: Erik Hulegaard

Next Page »

Powered by WordPress