hulegaard.eu

October 20, 2006

En ældre fugl

Filed under: Sundhed, Falck — hulegaard @ 7:50 pm

En særlig “træk”-fugl

Ornitologer glæder sig hvert efterår til at studere de store skarer af trækfugle, der klogelig rejser sydpå for at undgå den skandinaviske vinterkulde/-mørke.
En af de rigtig kendte fænomener er ”Sort sol”.  Dette fantastiske træk af tusindvis af stære. De mere sjældne fugle flyver ofte deres egne veje, således Fal(c)ken.
                            

Starten 1906
Tirsdag d. 28.august 1906 gik en mand rundt og ledede oprydningsarbejdet efter en kraftig brand på hjørnet af Sønder Boulevard og Hartmannsgade i København.  Sophus Falck havde for første gang været i aktion med sit Københavns og Frederiksbergs Redningskorps.
Den officielle stiftelse af korpset blev fastsat til d. 3.oktober 1906, kl. 04.30. Dato og klokkeslæt matchede hermed udbruddet af branden 22 år tidligere på Christiansborg Slot. Timing – et af det gamle firmas varemærker!
                        

Udviklingen
Gennem årene udviklede det familieejede Falck sig gennem flere generationer.  Det skete ikke altid uden gnidninger, som der er i enhver familie.  Driftsmæssigt var den største konkurrence fra  Zonen, hvis forretning repræsenterede stortset 1/3 af Falcks omsætning. Trods nogen modstand i begge korps købte Falck sin konkurrent d. 4 december 1962.  
I start 80erne var den gamle fugls økonomi ret anstrengt.  Falck dækkede rosværdigt et sundheds-produkt, men indtjeningen kunne ikke matche de fortsatte udfordringer og investeringsbehov. Det endte med rekonstruktioner og overtagelse fra forsikringsselskabet Baltica i 1988. Året forinden havde været særdeles anstrengt med regeringens lovindgreb overfor korpsets overenskomster. Det havde betydet et stort hak i korpsånden.
Op gennem 90erne og starten af dette årtusinde skete flere rekonstruktioner, hvor inden- og udenlandske firmaer blev fusioneret og udskilt i forskellige takter, der ofte bar tydelig præg af aktuel spekulation.

                                                                 
Tryghed = redning og sikring  - har længe været pejlemærker i Falck koncernen.  Ved fejringen af 100-års jubulæet ejes Falck af 2 kapitalfonde (Nordic Capital (Stockholm)) og danske ATP Private Equity Partners.  Falck har nu igen som i 1988 en fast ejerkreds.
Kunder, medarbejdere og andre ”venner af huset”  kan kun håbe, at det bringer den fornødne ro…og naturligvis både god service og rentabel indtjening i de kommende år.

                             
Min relation til den gamle fugl…
Gennem mit tidligere job samarbejdede jeg med Falck i perioden 1987 - 2002. Jeg oplevede blandt meget forskelligt en korpsånd og indstilling til begrebet service, som med stort held kunne eksporteres til visse andre højt profilerede brancher.
Jeg så ved flere lejligheder en grundlæggende og værdsat menneskelig indstilling,  hvor  begreberne ”assistance” , ”personlig hjælp” og ”kundepleje” blev prioriteret højere end “respons-tid” og “fakturering”. Den blev primært vist af medarbejdere i forskellige stillinger, der havde fået grundlagt en fornem korpsånd gennem mange års arbejde i redningskorpset.

100 års-festen                    
Falck fejrede sin 100 års fødselsdag d. 7.oktober 2006 i Bella Centret med en gigantfest for medarbejdere og særligt indbudte.  I alt deltog 9.376 gæster med blandt andre statsminister Anders Fogh-Rasmussen. Sidstnævntes deltagelse cememterede vel Falcks enestående nationale platform indenfor redning og assistance i Danmark. 

                                        
Den gamle fugl har stadig et stort og bæredygtigt vingefang, lad det baske endnu 100 år!


(Kilde: Falck 1906 -2006 af Kurt Jacobsen, ISBN 10:87-595-2668-8/ISBN 13:978-87-595-2668-2)

Powered by WordPress