hulegaard.eu

August 12, 2008

Skarpretteren

Filed under: TV, Restaurant, Menu, Bo Bech — hulegaard @ 11:15 am

Kokke er populært TV. Flere udsendelser viser deres kogekunst i forskellige varianter; altid med “friske råvarer” og hurtige anretninger af syns-lækre tallerken-indhold. Opskriften findes på www. osv. ;-) .  Som altid har denne sommer også budt på talrige genudsendelser, hvoraf denne blogejer vil omtale een.  Titlen på TV3s genudsendelse hver onsdag kl. 15.00 hedder “Med kniven på struben”.

TV-handling

Det starter med, at den professionelle kok Bo Bech ankommer til restauranten. Går ud og si´r pænt godda´ og hej til køkkenpersonalet. Herefter sætter han sig til bords og udvælger - ofte på personalets anbefaling - en menu.

Herefter vælter kritikken frem over menuen til os TV-seere. Sproget er bramfrit og yderst direkte - heraf navnet på overskriften :-) . Bech går derefter ud i køkkenet og personalet får verbalt bankekød.  Flere af dem kryber næsten ned i gryderne af skam og ærgelse. Nogle græder, andre vælger midt i udsendelsesforløbet at smide den plettede uniform og går deres vej.  Så gennemgår Bo Bech køkkenet ofte med køkkenchefen. Køleboksene bliver ribbet for manglende friske råvarer og den verbale kritik hagler ned over personalet. Til slut hjælper han dem igang med en menu og giver sine anbefalinger.

Nogle uger senere returnerer Bo Bech til restauranten for at konstatere, om den kulinariske optimering og ikke mindst verbale faglige spanking har hjulpet.  Det ses ganske ofte, selvom det nogle gange går den modsatte vej!

Geografien i denne udsendelse har været varieret til stortset alt ligefra Frederiksberg, Vesterbro, restauranter i provinsen til Færøernes hovedstad Thorshavn.

Refleksion

Det er en kendt sag, at mange køkkenchefer ikke just anvender den motiverende og kærlige tone overfor deres ansatte. Det kan der være flere grunde til, som en krise-psykolog sikkert kan udrede bedre ;-) .

Min oplevelse af TV-kokkens pædagogiske spanking af den lokale restaurants personale og koncept er en blanding af respekt, humor og kompetence samt ikke mindst et kraftigt drys af “kompetence-udvikling” og konstruktiv væremåde.

Hvor mange gange har en læser (lige siden pottetræningen :-)  ) ikke siddet tilbage efter kritik og tænkt:”Og hva´ så?” -  Det er i virkeligheden det gode ved denne serie, at der skabes synlige chancer for overlevelse og videreførelse af det oprindelige koncept (læs: restaurant) i en optimeret og velsmagende version.

Den danske kok Bo Bech og den engelske kok Gordon Ramsey (TV2) er lidt den samme anretning, men det bliver smagen af en anderledes TV-udsendelse ikke dårligere af ;-) !

Velbekomme :-)

http://www.tv3.dk/medknivenforstruben/  fortæller noget mere.

Next Page »

Powered by WordPress