hulegaard.eu

April 9, 2008

Mundaflæsning som TV-serie

Filed under: DR-drama, Ingolf Gabold, Peder Skyum-Nielsen, TV-serie, Dubbing — hulegaard @ 7:32 pm

Danmarks Radio har høstet mange overskrifter for dårlig budgetstyring, men samtidig også mange (fortjente) roser for deres drama-serier. TV-serier som “Ørnen”, “Forbrydelsen” og “Sommer” kan sammen med TV2s “Anna Pihl” bundtes sammen  og påføres “utydelig tale” på en label.

Peder Skyum-Nielsen, sprogprofessor kritiserer den utydelige TV-tale i en ny bog og citeres for, at “mange personer over 40 år slet ikke forstår, hvad der bliver sagt!”

Ingolf Gabold, DRs succesrige chef for Dramaafdelingen, supplerer: “Generelt er danskerne blevet dovne i deres sprogbrug. De skelner for eksempel ikke mellem vokaler og snupper endelserne af. Den dovenskab kører videre hos de unge skuespillere, der gerne vil spille nutidigt og så naturligt som muligt, og det giver selvfølgelig et problem hos den ældre generetion, der ikke forstår, hvad der bliver sagt.”.  

Kritikken har fået den afsmittende virkning hos DR-drama, at der er blevet ansat en “dubbingdialog-tekniker” til at højne tydeligheden af teknisk vej på skuespillernes replikker. - Fint initiativ - ros til DR!

Refleksion

Denne blogejer har gennem flere år koblet tekst-tv til for at kunne opfange helheden i de oplevede - for ofte - mumlende dialoger.  Jeg er næppe den eneste i dronninge-riget.

Så vidt vides undervises der stadig i tydelig artikulation på landets skuespilhuse; måske skulle der suppleres op med lidt ekstratimer.  Udgifterne til disse plus-timer samt ekstra dubbing-teknik kan måske sponsoreres af de velnærede høreapparatfirmaer i DK ;-) …hva´be´har !

Kilde: Berl.Tid., kultur, 09.04.08.

Next Page »

Powered by WordPress