hulegaard.eu

December 1, 2008

50 års blog-jubilæum

Filed under: Blogging, Jubilæum, Telomerase — hulegaard @ 12:21 pm
Den observante læser tænker: Weblogs har da ikke eksisteret i 50 år?  -  Helt enig? Ja-men, hva´ betyder overskriften da?
Ingen dag (eller minut?) uden en ny publiceret - verdensomspændende og epokegørende opfindelse for menneskeheden. 
Telomerase
Ny forskning har bragt et enzym fra menneskekroppen frem i lyset, som et potentielt værn mod alderdommen.  Det er videnskabsfolk fra Spaniens nationale center for kræftforskning, der nu peger på enzymet telomerase og muligheden for, at det kan forlænge vores levetid.I kroppen er telomerase med til at beskytte kromosomerne i kernen af vores celler. Telomerase vedligeholder de skærmende ender på hver enkelt kromosom, men med tiden bliver disse ender slidte. På et tidspunkt bliver de så beskadigede, at cellen dør - eller begår apoptose, som man også kalder det.           

Nogle museforsøg tyder på, at personer med en større mængde telomerase kunne tyde på det. De spanske forskere har avlet mus, som producerer et ti gange højere niveau af telomerase end normalt i cellevævet, der dækker kroppens overflade. Og disse særligt begunstigede forsøgsdyr levede 50 procent længere end almindelige mus. Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet New Scientist.

- Du kan forsinke ældningsprocessen hos mus og øge deres levetid, har lederen af forskningsteamet, Maria Blasco, pointeret.

Hun forholder sig optimistisk til, at en ekstra tilførsel af telomerase kan have samme effekt på mennesker. Men der er et selvfølgelig en lille forhindring på vejen, før vi kan få foryngelsesenzymet i håndkøb på apoteket. - Et højere niveau af telomerase giver nemlig øget risiko for at udvikle kræftformer. En mulig løsning er ifølge Maria Blasco at udskrive kræftmedicin til de personer, som skulle gennemgå en telomerase-behandling.

For musenes vedkommende var der ingen tvivl om de gavnlige effekter. Mere telomerase i deres kroppe gav dem - foruden sunde celler - en bedre koordinationsevne og mindre fedt under huden.

Refleksion

Selvom der går nogle år (smiler afvæbnende),  kan disse forsknings-resultater - måske - resultere i, at også 50+ bloggere kan opleve det sjældne 50-års jubilæum….måske dumper der en indkaldelse ned i mail-boksen fra Amalienborg eller Præsident-palæet til en fortjenst-blogmedalje i år 2058 ;-)

Next Page »

Powered by WordPress