hulegaard.eu

April 18, 2007

Status på blogging?

Filed under: weblog, Blogging — hulegaard @ 6:47 pm

En landsdækkende avis, der netop har fået en kendt kvindelig (partiløs?) chefredaktør, refererede forleden nogle faktuelle undersøgelser omkring weblogs. Diverse forskere i ind- og udland kunne bidrage med tal (selvfølgelig!), der blev flittigt citeret i artiklen.

Tilsyneladende facts

Der menes at være ca. 71 mio. aktive blogs på verdensplan. For to år siden blev antallet af blogs fordoblet hver fjerde måned.  Tallet er stadig jævnt stigende, men der menes at være ca. 200 mio. blogs, der ikke opdateres længere osv.osv.

Det store US IT-analysebureau (Gartner) vurderer, at antallet af blogs snart vil toppe og der efterfølgende vil ske et dramatisk fald. I Danmark findes (så sandelig!) Center for Desingforskning, hvor der bl.a. forskes i brugen af blogs. Her vurderes, at bloggen på det seneste har været stærkt overeksponeret (ikke denne blog, vel ;-) ?).  Der er tendenser i retning af, at bloggen skal finde et niveau for mening.

Begrebet “begivenhedsblog” (rejseblog, sygdomsblog, fødsel(forberedelses)blog m.m.) vil forventelig blive brugt i stigende grad på bekostning af den faste blog ( af nogen kaldet den elektroniske dagbog ;-) ).

Paralleller

Kan der mon drages en parallel til medieverden (f.eks. aviser), hvor tendensen forventes at blive specialiserede dagblade/aviser fremover? Det gælder f.eks. også dating, hvor det aktuelt og den forventede trend er “speciale-relateret”(?)

Brug af blogs

Modsat min livserfaring ;-) er jeg relativ trainee, hvad angår blogging. Jeg startede for alvor på min egen hjemmeside i januar 2006.  Fra starten aftalte jeg ganske elementært med mig selv, hvad indholdet og terminerne skulle være. -  Mindst 1 indlæg/uge og såfremt der kom en gæst forbi, skulle intentionen (ligesom min hjemmeside) være, at de - eventuelt via 1- xx antal refleksioner - fik lidt med i tanke-kufferten, når de surfede videre.

Mange vælger at tage “elektronisk dagbog” bogstaveligt. Alt - næsten alt - synes interessant for bloggeren at meddele omverden. Vi bliver delagtiggjort i (næsten) enhver detalje af dagen og nogle gange natten med.  Det krydres tit med et SMS-sprog og selvkomponerede sproglige elementer, som forståes af den samme kreds. En slags  digitalt frimureri.

Filter

Uden et redaktionelt filter (blogejer og/eller egen blog-disciplin) vil bloggen i løbet af ret kort tid blive informations-forurenet. Mudderkastninger i ligegyldige diskusioner er desværre fristende for mange. Tonsvis af tanker og ideer præsenteres som en gang vedtagne sandheder.

På den mere positive bane kan nævnes, at weblogs er en ny form for offentligt rum, som gør det muligt at skabe nye forbindelser og (måske ;-) ) gøre sig klogere på en hidtil uset måde.

Kvaliteten af weblogs behøver ikke afhænge af antal besøgende; egentlig heller ikke af antallet af ord.  Den elektroniske teknik gør disse to parametre nemme at opjustere.

Har du stadig denne blog om et eller to år?  -  Jeg ved, at min stadig vil bestå! Måske mødes vi igen !  Tak fordi du gav dig tid til at læse denne refleksion og på digitalt gensyn ;-) !

PS. Blogosfære, RSS-fødder, Atom-strømme, Nanopublicering osv.osv. har “censuren” besluttet ikke at omtale!

 

Powered by WordPress