hulegaard.eu

September 27, 2006

En anderledes Dagmar

Filed under: Royalt, Historie — hulegaard @ 8:06 am

I disse smukke sensommerdage har det lille land Danmark lagt en imponerende ramme for en gen-begravelse i Roskilde Domkirke. De fleste mennesker nøjes med én gang, nogle kan af særlige grunde blive genbegravet og her opstår historien.
Født som dansk prinsesse og senere som kejserinde Dagmar af Rusland har hun post mortem forårsaget et sjældent show på dansk grund. Den smukke domkirke var fyldt med toppen af Danmark, herover (ikke under!) naturligvis kongehuset. De fleste var naturligt klædt i sort, men –som speakeren bemærkede:” Det er mere en festdag, så man vil også se nogle af damerne i lyse strømper ”(jamen dog, tænkte jeg!).

                                         
Den resterende familie Romanov i Danmark har været de koreografiske arkitekter og initiativtagere. Blandt talerne i Roskilde Domkirke var kejserindens tipoldebarn. Denne perfekte ceremoni har sikkert har taget timevis af planlægningsmøder og har kostet et anseeligt beløb. Eksempelvis holdt de danske og russiske gardister generalprøve med at bære en imaginær kiste ud (jf. forneden foto Keld Navntoft).


En heftig blæst mærkede eks-kejserinden gudskelov ikke i sin kiste. Derimod havde de fleste royale og særligt indbudte damer store problemer med at holde på deres designer-hatte. Det må have været irriterende!  Meteorologerne kunne godt have sørget for begravelses-venligt vejr til denne helt særlige begivenhed!

                                                          
Eks-kejserindens jordiske rester blev videreført til den russiske kirke (Alexander Nevsky) i København. “Jordiske rester”: Var det enkekejserinde Dagmar? linket til svaret på dette - måske? 

Efterfølgende – omsider – til skibet. Fly havde været nemmere og hurtigere, men i dette tilfælde skulle tidsfaktor matche hendes tidligere eksilering fra Rusland til Danmark.                                        
Skibet var ikke den ordinære færge eller et containerskib. Her var tale om en enke-kejserindes sidste rejse (må vi formode?). Et af den danske flådes store skibe Esbern Snare var udkommanderet til denne mission med over 3 dage at føre enkekejserindens båre gennem Østersøen helt til Skt. Petersborg, hvor hun ville blive placeret ved siden sin mand, den sidste czar af Rusland.

                      
Historisk-politisk interesserede kan måske erindre, at eks-kejseren fik en ceremoniel gen-begravelse i 1997.  Den daværende og særdeles følelsesladede (og periodevis ædru) russiske præsident Boris Jeltsin holdt en brandtale ved kisten i Skt. Petersborg. Man savner sådan en farverig politiker, nå men tilbage til enke-kejserinden!

                                                                                                  
Hofreporterne fortalte med ærbødighed som altid om historikken og enkekejserindens lidelser og fortræffeligheder. Blandt mere var ilagt et interview med et afkom ved navn ”prins Dimitri”.  Samme russisk-danske efterkommer insisterede dog på, at hofreporteren skulle kalde ham ”Dimitri” og være ”dus”. - Meget sympatisk og modsat det øvrige rimeligt tidsvarende!

                                                                                                                                               
Det er helt dejligt, at så mange almindelige mennesker er mødt op for sige farvel” sagde en af hofreporterne udi TV-æteren. En anden supplerende med sin skarpslebne stemme:” Dette er ”once-in-a-lifetime!”
 

3 dage senere fortsatte gen-begravelseshøjtideligheden i Skt. Petersborg med overværelse af det danske kronprinsepar, dog uden næste generation - den måske kommende kong Christian d. XI.  Den beretning vil jeg eventuelt overlade til mine russiske kontakter og selv nøjes med at udtrykke håbet om, at enkekejserinden omsider har fået fred! Det bør dog lige tilføjes, at repræsentationen til enkekejserindens sidste højtidelighed i Peter & Paul katedralen var så massiv, at en uheldig dansk ambassadefunktionær faldt ned i graven, før enkekejserinden (foto forneden).


 

Powered by WordPress