hulegaard.eu

April 16, 2007

Hug i Aros

Filed under: Aros, Aarhus — hulegaard @ 8:02 am

Aros er det olddanske ord for Aarhus. Danmarks 2en største by. Smilets by af nogle kaldet. Når man(d) kommer i en by over 25 år cirka 2-3 gange/årlig i såvel tjenstlige som private anledninger, faktisk på alle årstider, med fly/færge/bil danner der sig et naturligt indtryk af Aros.

Turistens Aarhus
Tilbudene er talrige i denne cirka 300.000 indbygger-antal store by. Sådan må det være. Jeg skal ikke lege turistforening, men blot opfordre læseren til 3 besøg, der simpelthen er et MUST.
Aros kunstmuseum – det er relativt nyt, stort, moderne og flot med mange forskelligartede udstillinger.
Den gamle by -  en enestående byprofil fra en svunden tid. Alt er gennemført ned i detaljen. Folk i byen er klædt i gamle dragter.  Alle gamle håndværker-grene er repræsenteret. Alt sammen i en enestående bykulisse tæt op af den smukke botaniske have.
Marselisborg-skovene-
Tivoli-friheden og stadionanlæggene samt NRGi-arena er interessante områder at gæste på alle tider af året.

Alt sammen skyllet ned med den rigtige væske ved en café langs det nyetablerede kanalområde i centrum af byen. Samme sted (Clements torv) stod unge mennesker af begge køn med papskilte mrk. “Få et gratis knus”;  alternativ velkomst, må man(d) sige!

Studie-Aarhus
Universitet og mange (højere) læreanstalter er naturligt placeret i denne by. Det giver – som i alle universitetsbyer – et dynamisk liv af ungdommelig aktivitet – både i dagtimerne, men især i aften- og nattetimerne.  Opslag på læreanstalter fortæller meget bedre, hvad der aktuelt er ”hot”.

Havnens Aarhus
Meget er sket siden prinsesse-færgernes ankomst ved Europa Plads.  Også Peder Paars og Niels Kliim har skiftet kølvand.  Færgerne fra Sjælland lægger til i den nordlige del.  En stor containerhavn taler sit tydelige dynamiske maritime sprog.  I den nordligste ende af havnen haves store planer, der netop er i en politisk beslutningsfase. Bl.a. kan forudses – hvis det hollandske arkitektfirma får sin vilje ;-)  – Danmarks højeste hus.

Det grå Aros
I enhver større by findes – i hvert fald muligheder – for ghetto-dannelser.  ”Gjellerup-parken” er ét af de mindre heldige eksempler på forstads-bebyggelse. Naturligvis er der også faldefærdige og grå områder visse steder i den indre by; imidlertid sørger den aktuelle konjuktur-bestemte velstand for, at de – enten rives ned, eller – moderniseres, så der kan  rulle millioner rundt mellem køber og sælger og ikke mindst banker samt realkreditinstitutioner. Seneste ejendomspriser er absolut ikke på sinke-stadiet ;-(

Det politiske Aros
Byen har været regeret i man(d)s minde af socialdemokratiske bykonger med en ung jura-uddannet venstrekvinde som undtagelse. Men nu er socialdemokratiet tilbage på borgmesterpladsen personificeret af det unge håb Nikolaj Vammen.

Hvorfor Aros?
Aarhus-området repræsenterer Danmarks næststørste vækstområde. Masser af dynamik og innovation.  En del kapital. Meget know how, bl.a. udklækket fra de mange læreanstalter.  Landets største hospitals-koncentration er på vej. Et naturligt centrum for mange dynamiske aktiviteter i region Midtjylland, især midt og øst.

Jeg har boet i Københavns-området i 54 år og nu selvvalgt på Fyn i 4 år.  Det er mine valg, men jeg kan sagtens fornemme energierne i forskellige niveauer og sammenhænge.  Seneste weekend var vel mindst 50ende besøg og jeg kommer afgjort igen i ”smilets by”.

Har du været der – forstår du!  Har du ikke, bør du! ;-)

Powered by WordPress