hulegaard.eu

February 15, 2011

Asger Jorn i ARoS

Filed under: Aros, Asger Jorn, COBRA, Dead Drunk Danes — hulegaard @ 3:39 pm

Asger Jorn er efter sin død blevet betragtet som den betydeligste maler i Skandinavien siden Edvard Munch, og hans centrale rolle i efterkrigstidens kunst er blevet internationalt anerkendt.

Vi har således at gøre med “en tung dreng” af en penselvirtuos, der samtidig i sine modne år udviklede et forfatterskab; fra 1960erne stammer fire bøger, der behandler filosofi, æstetik, politik og historie.

Jorns billeder har aldrig helt ophidset blogejeren. Men nogle kalenderkrydser i Smilets by i kombination med et drop ind i et af mine fire yndlingsmuseer - ARoS - nærmest gennemtvang et besøg på hans særudstilling samme steds.

Asger Oluf Jørgensen tog efter 2. verdenskrig navneforandring til Asger Jorn. Det lettede givet denne tunge kunstners vej internationalt, herunder ved dannelsen af den nederlandsk-belgisk-danske kunstnerring Cobra samt hans år i Frankrig hos de verdensberømte Fernand Léger og Le Corbusier.

Hans franske forbindelse sluttede midlertidigt i 1950, da han hjemkommet i slet forfatning af tuberkulose og underernæring blev indlagt på Silkeborgs tuberkulosesanatorium. Det forklarer vel de rødder, der førte til en livslang kontakt med den midtjydske by, herunder byens kendte kunsthandler Børge Birch samt i nutiden Jorn Museum, Silkeborg.  

Asger Jorn i ARoS

Udstillingen JORN INTERNATIONAL giver for første gang i Danmark lejlighed til at opleve en række af de mesterværker, som ude i verden gjorde Asger Jorn berømt, og som i den store kunsthistorie har givet ham en placering blandt det 20. århundredes største kunstnere.

I Danmark er Jorn bedst kendt for sine tidlige værker fra 1930erne og 40erne til og med Cobra-årene 1948-51, mens væsentlige dele af hans senværk fra 1953 til 1973, årene, hvor han slog igennem internationalt, er forholdsvis ukendt herhjemme. Billederne blev skabt rundt om i Europa (Paris, München, Albisola og London), udstillet dér og solgt til samlere og museer dér og i USA. (tekst: ARoS)

Et eksempel på hans syv internationale hovedværker ses ovenfor - Døddrukne danskere (1960 - Louisiana).  Den provokerende (og humoristiske) Dead Drunk Danes refererede til daværende US-præsident Eisenhowers tale om skandinavere i 1950erne, hvori han omtalte den skandinaviske - og især den danske - moral i stærkt kritiske vendinger.

Som en provokerende returnering til talen skildrer maleriet danskernes folkesjæl med en iboende trang til fest og farver og højt alkoholforbrug.  Ifølge Jorns registrator Guy Atkins viser billedet mere specifikt de danskere, som i 1960erne tog færgen mellem Danmark og Sverige med det ene formål at drikke sig fulde i toldfri alkohol. ;-)

Asger Jorn var næsten per definition imod det etablerede og imod enhver form for system. En holdning, der ikke just er sjælden blandt ægte kunstnere. ;-) - Jorn søgte mangfoldigheden og accepterede ikke begrænsninger. Det symmetriske i livet var ham inderligt imod.

Hans kunst tolkes som mangel på hieraki og uden forlorenhed. Den sammenlignes med nordisk middelalderkunst i sin direkte måde at skildre det underfundige.

Da Jorn døde i en alder af 59 år i 1973, var han repræsenteret på 31 kunstmuseer i Europa og USA.

Refleksion

Det er uafviseligt en af Danmarks tungeste drenge udi billedkunst, som ARoS med diverse fondsmidler som økonomisk platform visualiserer. For de læsere, der måtte have interesse i at se denne særudstilling og samtidig er bebyrdet med mange kalenderkrydser, er der muligheder for syn helt frem til d. 22. maj 2011.

ARoS kunstmuseum er noget særligt….det samme er Asger Jorn for mange…..go´ fornøjelse!

 

Foto: Erik Hulegaard

Next Page »

Powered by WordPress