hulegaard.eu

April 15, 2007

Afdansningsbal i smilets by

Filed under: Sport, Dans, latin-amerikansk — hulegaard @ 6:09 pm

Lørdag d. 14.april 2007 lagde Aarhus areal til EM i latinamerikanske danse. NRGi-hallen var rammen om dette års arrangement. NRGi artikulerer næsten perfekt til e-n-e-r-g-i.  Det var der sandelig også denne smukke forårsagtige april-aften i smilets by Aarhus.  

Danseparrene

64 dansepar fra europæiske nationer dystede. Reglerne tilsage max. 2 par/land. Herved sås en interessant spredning. Mændenes kustumer var relativ ens. Det var kvindernes ikke. Der var ikke sparet på hverken rhinsten eller fantasi; gudskelov kun på stoffet ;-) !

Det lå ligesom til “højrebenet”, at parnr. 59 - verdensmestrene Peter Stokkebroe og Kristina Juel Stokkebroe på hjemmebane skulle medtage den sidste internationale titel på amatørbasis.

Dommere

Persongalleriet var unægtelig interessant, ihvertfald fysisk. Der var den altid elegante og gamle danske mester (sammen med Dorrit) Erik Hybel, der var den fede (undskyld, den slap igennem censuren), dybt  nedringede russiske dommer(inde), der var den (næsten for) elegante mellemeuropæiske unge dommer (smokingen var næsten malet på ham!) og så var der f.eks. den tyske dommer, der ledte tankerne hen på den tidligere bayeriske Franz Joseph Strauss. Her sad smokingen - trods skrædderens utvivlsomme anstrengelser - noget anderledes. Blot et udsnit af de hårde domsmænd.

Musikken

Der findes standarder nu og om dage. De gamle dages yderst svingende kvalitet i danseorkestre er en sagablot ved internationale stævner. 2 professionelle DJs (percussionist Allan Pedersen (AP) og saxofonist Michael Rune Rasmussen) stod for den elektroniske musik, der på fremragende vis dannede baggrund for den seværdige kulisse. Skulle man(d) have glemt sit høreapparat derhjemme, kunne man(d) stadig tydeligt høre de rytmiske og smægtende latin-amerikanske rytmer, der bølgede som et sandt lyd-hav rundt i den store stadionhal.

Andre deltagere

Stævnets speakerpar gjorde deres til, at det blev en fornøjelig affære. Alle - og her menes (næsten) alle - blev nævnt. Jeg fornemmede en helt speciel stemning, da mindepokalen (for en afdød aarhusiansk danselærer) blev uddelt til rådmand (og tidl. kortvarig borgmester) Flemming Knudsen. Bifaldet og verbale tilkendegivelser rundt om tydede på en blandet anerkendelse. Min egen mening om ham er (desværre) slettet af censuren!

Inden vi nåede til aftenens højdepunkt for EM-latin-amerikanske danse, havde NRGi-hallen lagt luft og tag og stemning til en irsk sanger, show med børnedansere, publikumsdans samt en verdensranglisteturnering i standarddanse.

Publikum

Modsat diverse andre sportsarrangementer er danse-publikum seværdigt blandet. Jeg så (næsten) alt i aldre, størrelse, køn og affarvning. Ligefra en jydsk bondekarl med røde seler, der viftede opstemt med sit papirs-dannebrogsflag til det modne par i selskabstøj, der diskret tyggede i takt til rytmerne fra deres bord tæt ved rhinstenene. Flere af byens notabiliteter var naturligvis (eller tilfældigvis?) indbudt.  Nydelige - advokat-lignende-ældre-herrer med meget yngre sekretær-lignende-stadset-op-til-narrestreger-quinder sås også i det halvmørke publikumshav. Deres indfaldsvinkler til aftenen har censuren slettet ;-) .

Min glæde ved latin-amerikansk dans

Edmundo Ros og hans latinam. orkester gav for mere end nogle år siden en glimrende koncert i Tivolis Koncertsal. Det lagde grunden til min interesse for denne disciplin. Når frases den klassiske “pubertets-danseskole”, har jeg kun begået een sæson i privatundervisning som rytmisk-artistisk ballast.  Musikken, showet, mimikken, rytmen og spillet mellem kønnene, den formidable kondition, som dans kræver samt (især) damernes påklædning, størrelse og udstråling fusioneredes ofte - temmelig ofte - til en rigtig god oplevelse.

Cha-cha i smilets by - var ingen undtagelse. De lokale helte - verdensmester-parret Stokkebroe - skulle gerne blive Europamestre på deres sidste trin på hjemmebanen i Aarhus, inden deres amatørstatus konverteredes til prof.  Forinden gik diverse kvalifikationsrunder for de bedste europæiske latin-par, hvoraf mange - ganske mange - kommer fra de tidligere kommunistlande.  Tidligere sås ofte kun egentlig konkurrence mellem britiske, danske, tyske og enkelte midteuropæiske par. 

Dans(k) sejr

Papirs-dannebrogsflagede svingede jublende i den trekvartfyldte stadionhal, medens begejstringen rungede ned mod danse-ægteparret Stokkebroe, der (gudskelov) vandt  Europamesterskabet. Dermed var det afdansningsbal i amatørernes rækker.

Imellem præmieoverrækkelserne sang den irske sanger igen - denne gang “You´ll Never Walk Alone” -  i denne sammenhæng unægtelig en sandhed, da dans normalt udføres af par. Måske klinger den bedre på Anfield Road, når FC Liverpool spiller på hjemmebane.

Hvad dans er…

Dansen er vel snart noget af den sidste forskel mellem mand og kvinde; provokation vil nogen sige!  Jeg fastholder det! 

Hvad dans måske også er….

En klog person har engang sagt, at dansen i virkeligheden er et horisontalt udtryk for et vertikalt ønske….;-) ! 

Tak for dansen!

 

Powered by WordPress