hulegaard.eu

April 30, 2008

Formidling af viden - ærligt talt

Filed under: formidling, Viden, Clement Kjersgaard, Kaare Quist — hulegaard @ 10:14 am

Bag overskriften gemmer sig terabytes af ord og betragtninger, så lad os afkorte det hele i nogle målrettede essenser i - som sædvanlig - respekt for begrebet “tid”.

Betydningen af ordene “formidling” og “viden” er ekstra potente for journalister, skribenter o.lign.  Om VIDEN kan selektivt fortælles, at Danmarks Journalisthøjskole netop har afholdt sin årlige optagelsesprøve, hvor en test omfattende paratviden. Testen kan ses og afprøves nederst i blogindlægget (snyd nu ikke :-) ).

Formidling er en anden spidskompetence, der de seneste ca. 10 år har været i focus.  Helt berettiget. Denne blog har tidligere været inde og snuse i de semantiske hjørner af denne kompetence.

Foto:DR/Bjarne Bergius Hermansen

Journalistisk formidling i f.eks. dansk TV har talrige eksempler af de gode og dårlige slags.  Vi tager den gode først for at komme i godt humør :-) .  Torsdags-programmet “Ærligt talt” på DR1 sendes (undt. helligdage) torsdag aften.  Den journalistiske ankermand er Kåre Quist.  De aktuelle personer, der indkaldes til interview er lige så forskellige som Don Ø (Flemming Østergaard) over musikdommeren Thomas Blachman til (ex-)Hizb ut-Tahrir-medlemmet Muhammed Hee.  Det er min oplevelse, at journalisten på en behagelig rolig måde afdækker den indbudte person(lighed) og emnet, der er grunden til indbydelsen.  Spørgsmålene er nærgående, tilpas tempofyldte og på en elegant diskret måde afdækkes og måske også afsløres substansen i emnet og dele af personligheden.  “Det journalistiske offer” har mulighed for at tale færdig, hvilket kan være en sjældenhed i vores kommunikative tid.

I den modsatte ende finder vi f.eks. Clement Kjersgaard.  Dead-line på DR2 hver aften har et stort og bredt publikum, der sædvanligvis også stortset fra starten har talt denne blogejer.  Nogle af de indbudte politikere og eksperter er voldsomt lange-i-spyttet, hvorfor det kan være nødvendigt med en håndfast interviewform (som f.eks. Kurt Strand mestrer).  Den muntre, vidende, runde (og nu desværre) afdøde historieprofessor Erik Kjersgaard var en fremragende formidler af viden. Det modsatte er tilfældet med hans søn.

Denne vidende og velbegavede journalist er helt fejlanbragt.  Han duer ikke simpelthen ikke til interviewformen. Hans - nærmest komiske og maniske - behov for selvpromovering er ulidelig - mildt sagt. Her trives “reglen”: Journalistens spørgsmål og kommentarer er generelt over dobbelt så lange som interviewers svar!  Clement Kjersgaard er til monolog, absolut ikke dialog.

Refleksion

Der er rigeligt med reflektioner i de foregående afsnit, så interesserede læsere kan selv tænke videre, eventuelt medens de tager testen forneden :-) : 

Paratviden   

  

Next Page »

Powered by WordPress