hulegaard.eu

February 8, 2008

Ansigtsbog og etik

Filed under: Second Life, IT, Facebook — hulegaard @ 10:07 am

Det påståes, at der er flere end 63 mio. brugere på det virtuelle, sociale netværk Facebook. I gennemsnit skulle omkr. 250.000 have nyregistreret sig hver dag siden januar 2007. Det forklaringen på, at Facebook kaldes for verdens hurtigst voksende netværk.  Det hele startede på et værelse på det amerikanske eliteuniversitet Harvard, hvor to unge studerende - Mark Zuckerberg og Dustin Moskovitz - nærmest opfandt dette virtuelle netværk.

Facebook og etik

En gruppe kører nogle sladder-agtige sekvenser mod en profil. Gruppens administrator erkender overfor pressen, at det som startede som sjov er gået for vidt.  “Det var bare en person, som mange havde lagt mærke til i Århus,og så meldte flere og flere sig ind, men det var ikke tiltænkt som noget ondt”.

Thomas Ploug, leder af it-vest på Syddansk Univ. forsker i etik på nettet (han må have drøn-travlt :-) ). Samme etik-forsker citeres: ” Denne mand har ikke mulighed for at korrigere de forkerte informationer. Og informationerne kan påvirke andre menneskers syn på ham (….) kan heller ikke flygte fra rygterne, fordi nettet jo er over det hele”.

Birte Linddal er sociolog og fremtidsforsker. Hun har disse vinkler: “(….) vi i fremtiden vil opleve, at sladder og rygter vil bevæge sig fra gadekæret til nettet. (….) Vi har altid sladret om hinanden, og nettet giver en fantastisk mulighed for at hænge folk ud. Det vi ser her,  er desværre nok kun en begyndelse.”

Indtil videre er en privat søgsmål det mest operative i denne og lignende tilfælde. Men det aktuelle eksempel perspektiverer igen det følsomme i nettet.

(Ovennævnte afsnit er delciteret fra en artikel i 24Timer 07/02/08)

Hvor meget skal vi lægge ud på nettet om os selv? Kan vi individuelt værne os mod digitale “attacks”?

Refleksion

Personligt har jeg haft en Facebook-profil et stykke tid. Den har bl.a. givet nogle fine digitale flashback til min fortid. Jeg kan ikke påstå, at dette sociale netværk booker meget af min tid, da linket - ganske som andre f.eks. mine weblogs - går til min primære platform på nettet, nemlig mit private website.  Det er så mit private velovervejede valg. Andre kan have enten en mere tilbageholdende eller dynamisk tilgang til deres respektive digitale profil på Internettet.

Læseren kan have anderledes erfaringer med Facebook og tilsvarende netværkssider - gode som dårlige.  Der kommer hele tiden nye impulser og indimellem digitale godbidder.  Er Facebook een af disse? Er det mode-flop?  Glider det over i digitale tåger som f.eks. Second Life umiddelbart forekommer at være i?

Next Page »

Powered by WordPress