hulegaard.eu

March 18, 2009

The International

Filed under: Politik, Film, Bank, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen, The International, Clive Owen — hulegaard @ 5:03 pm

I gamle dage var der noget, der hed B-film. Sådan noget med smukke damer, sex, automatvåben og massevis af knuste kæber, ruder og biler. Filmene var ofte iklædt en mandlig helt og en efter almén målestok velskabt dame.

Forbedret teknik, langt større filmbudgetter og producenternes erkendelser af, at publikum nu om dage - gudskelov - kræver mere har forbedret B-filmkonceptet, når billetten afrives og mørket sænker sig i den store eller lille biograf.

The International kunne være en slags B-film, men har dog alligevel nogle budskaber til eftertanke, når biografmørket forlades. Sidstnævnte sat temmelig meget i relief, efter den verdensomspændende økonomiske krise har højaktualiseret dele af filmens handling.  “Det kunne vi ikke vide, da produktionen startede”, fortalte den danske medvirkende skuespiller Ulrich Thomsen til TV2 News.

Yderst spektakulære scenerier opleves i såvel jord- som lufthøjde i filmen. Den nye (Lehrter) Hauptbahnhof i Berlin, Den blå Moské i det fantastiske Istanbul, området ved den smukke hovedbanegård i Milano centrum samt (arkitekten Frank Lloyd Wrights) Guggenheim museum i New York er eksempler.

Handlingen i essens 

Interpol-agenten Louis Salinger (Clive Owen) har gennem adskillige år forsøgt at finde bevis for sine mistanker mod banken, IBBC. Men da Salinger øjner et gennembrud, bliver hans partner likvideret.

Distriktsadvokaten Eleanor Whitman (Naomi Watts) går ind i sagen og sammen med Salinger går jagten ind på bankens korrupte overhoved (Ulrich Thomsen).

I et spindelvæv af intriger og korruption sporer Salinger og Whitman bankens ulovlige aktiviteter til at omfatte hele verden, og deres stædige jagt bringer dem selv i fare for repressalier fra en bank der uden skrupler, står bag terror og krig.

I en mindre rolle som eks-Stasi-officeren Wexler ses Armin Mueller-Stahl, der har fået tildelt nogle filosofiske replikker. I en scene spørger hovedpersonen Salinger ham, hvordan han dog kunne svigte sin gamle ideologiske platform og gå i “djævelens sold” alias den internationale bank IBBC.  Wexler (Armin Mueller-Stahl) svarer: “….heri ligger den grundlæggende forskel på virkelighed og fiktion. Fiktionen må give mening for at virke troværdig. Virkeligheden har ikke dette problem”.

Refleksion

Er læseren i humør til at få perspektiveret de internationale bankers magt og “sammenhænge” med diverse beslutningstagere på internationalt niveau draperet med udvalgt ypperlig arkitektur og (italiensk) natur set fra jordplan og luften,  er underholdningen helt okay.

Danske Ulrich Thomsen er udmærket i forbryderrollen som “Jonas Skarrsen”, der ovenikøbet i passager taler dansk med sin film-familie. Men det er den let utilpassede arbejderdreng og fremragende britiske skuespiller Clive Owen med de glødende øjne og skægstubbe, der bær filmen sammen med den (altid) herlige ældre Armin Mueller-Stahl. 

I The International udgør et kæmpe blankpoleret glaspalads i Luxembourg hovedsædet for IBBC (The International Bank of Business and Credit).  Helt overbevisende som central initiator af selektiv og varierende finansiering som statskup og våbenhandel. Men allermest om magt - magten til at kontrollere den gæld, som systemer og mennesker sætter sig i.

God fornøjelse ;-) !

Next Page »

Powered by WordPress