hulegaard.eu

May 5, 2008

Gaven

Dansk film har de seneste 10-15 år produceret nogle perler af film.  Temaerne har været forskellige, det samme har instruktørerne, hvoraf nogle enten er eller er på vej til verdensberømmelse. Også en yngre skare af talentfulde skuespillere har visualiseret sig i forskelligartede roller på lærredet.  Blandt mange er Jakob Cedergren, der kan nydes i den nye danske film Gaven.

Handlingen i essens

Jens skal til sin lillebrors 29-års fødselsdag og må hurtigt sande, at han har større prolemer end de medbragte tømmermænd. Ud af det blå dukker nemlig brødrenes psykisk syge far, Mogens, op. Han er stukket af fra sit behandlingssted og Jens skal nu bringe ham tilbage. Men faren hævder, at han har købt en rød sportsvogn til fødselaren, og Jens beslutter sig derfor for at drage på eventyr med sin far for at finde gaven.
(Kilde: Scope).

Refleksion

Det er en film med kant besat af gode skuespillere såvel i hovedroller som biroller. Henning Jensen har den altafgørende hovedrolle som den manio-depressive Mogens. Erkendt: Denne blogejer er bestemt ikke fan af Henning Jensen, men, menne, men jeg tager min filmcap af i stor ærbødighed for hans kunst i denne rolle: Fremragende, aldeles excellent! 

Hvis man(d) i sit liv har været meget tæt på manio-depressive personer i såvel partnerskab, familie og samarbejdsrelationer - eller måske alle tre livssituationer -  giver rollen ekstra dimensioner! Det er uundgåeligt, at rollens karakter har nogle voldsomme tanke-refleksioner af både tragik, komik og tragikomik.

Som nævnt i indledningen understreger Jakob Cedergren sit talent som hovedpersonen Jens.  De bærende biroller tæller bl.a. den altid gode Karen-Lise Mynster  samt een af dansk teaters grand old men William Rosenberg (fortsat udøvende som skuespiller og maler i en alder af 88 år)!

Instruktøren Niels Gråbøl og manuskriptforfatteren Rasmus Botoft har klippet “Gaven” sammen, så det er en “Gave” for tilskueren at bruge to fodbold-halvlege (ialt 90 min.) på denne Tju-bang producerede film!  Små filmiske animationer indeni selve filmen giver et ekstra pif til denne herlige danske film, der ender på den “rigtige måde”!

Next Page »

Powered by WordPress