hulegaard.eu

July 30, 2008

Til lykke Sofie!

Filed under: Film, Skuespil, Teater, Sofie Gråbøl — hulegaard @ 5:29 am

I dag d. 30. juli 2008 fylder den mest talentfulde skuespillerinde i de yngre danske årgange 40 år. Fødselaren er naturligvis Sofie Gråbøl.

Foto: DR.

Skuespil-karrieren

Det startede i 1986 med Oviri, instrueret af den fremragende Henning Carlsen. Den canadiske skuespiller Donald Sutherland “starrede” også i den debutfilm, hvor tilskuerne kunne se fødselarens spinkle quinde-krop uden tøj. Det blev til en Bodil for bedste kvindelige birolle.  Kort tid efter fulgte roller i “Pelle Eroberen” og en hovedrolle i “Barndommens gade”.

I samme tid fik hun afslag på optagelse på Statens Teaterskole. Det standsede gudskelov ikke hendes kunsteriske præstationer.  Vi har kunnet følge med såvel på film med “Sort høst” (Bodil for bedste kvindelige hovedrolle), “Nattevagten”, “Anklaget” fra 2005 blev instrueret af hendes nu fraskilte ægtemand Jacob Thuesen og far til hendes børn Bror (8) og Gudrun (3)).

Andre kendte film var ”Den eneste ene”, “Mifunes sidste sang”, “Lad de små børn” samt TV-serien “Forbrydelsen”, der synes at fortsætte til efteråret 2008.  Hæderen har skyllet ned over hende med 5 Robert´er indtil nu.

Hertil kommer senest Reumert-prisen for årets (2008) hovedrolle i “Et drømmespil” på Betty Nansens Teater på Frederiksberg Alle. Til efteråret skal hun medvirke i Line Knutzons stykke “Håndværkerne” i Skuespilhuset (Det kgl. Teater). Denne blogejer har allerede billetten hængende på sit hjemmekontors opslagstavle. :-) .

Refleksion

Sofie Gråbøl forekommer fra tilskuerspladsen som en reflekterende, lidt underspillet og følelsesladet kvinde, der i passende doseringer pakker personligheden ind i et meget overbevisende indtagende smil.  Hun er samtidig et velgørende eksempel på, at der ikke behøves en perfektioneret kvindekrop og et åben scene af ens privatliv i diverse medias, for at kunne gøre sig bemærket og castet ganske hyppigt.  

Dagens kunstneriske fødselar er et eklatant eksempel på, at “talent” ikke kan læres. Det er en gave - og en forpligtigelse - for ethvert menneske, at deres talent(er) bliver fuldt udnyttet!

Scenelyset og filmklaptræet vil lyse på og klappe for dette helt unikke talent - forhåbentlig - i ganske mange år endnu!

Til lykke Sofie!

Next Page »

Powered by WordPress