hulegaard.eu

April 19, 2007

Miraklet i Bern

Filed under: Fodbold, Tyskland, Bern — hulegaard @ 7:23 pm

Filmen “Das Wunder in Bern”  er ikke kun historien om en af de største VM-finaler i fodbold.

Dette er reelt erindringen om begivenheden på Wancker Stadion, Bern, 3.juli 1954 mellem finalemodstanderne Vesttyskland - Ungarn, iklædt en filmisk historie i form af en beskrivelse af en tysk familie.

Puskas

Såfremt jeg skulle finde på at citere de to holdopstillinger i VM-finalen 1954, vil formentlig 9 udaf 10 kun genkende navnet “Puskas”.  Denne gudbenådede ungarnske venstre-innerwing, som det hed i forrige århundrede, er den mest kendte fra Magyarnes land. Hans fodboldskæbne er velkendt. Militærholdet Honved i Budapest blev efter den ungarnske opstand i oktober 1956 afløst af en lang og glorværdig karriere i kongeklubben Real Madrid. Senere fulgte en mindre glorværdig trænerkarriere i forskellige europæiske klubber.  Alzheimer-sygdommen satte et længere-varende trist punktum på et langt og sportsligt vellykket liv fra Kispest (forstad i Budapest) over Spanien tilbage til Budapest, hvor han fik fred november 2006.

Vidunderet i Bern

Overskriften dækker dobbelt. For det første var det ungarnske fodboldlandshold i VM-finalen 1954 verdens absolut bedste.  Det var ubesejret i flere år. Et sjældent mix af dybt kendskab mandskabet imellem, ny holdformation, høj teknisk klasse og taktisk forståelse samt en glimrende blanding af stjerner og arbejdsmænd var trylleformularen.

Overfor stod et klart dårligere (vest)tysk landshold. På (næsten) alle planer var det ungarene underlegne. Tyskland (både Vest og Øst) var stadig udmagret i 1954 på næsten alle planer. Kun vilje og taktisk snuhed havde bragt vesttyskerne til finalen. En væsentlig aktie var den (længst regerende ) tyske reichstrainer Sepp Herberger og hans forlængede ben eller arm (vælg selv) på banen, Fritz Walther.

Scenen var Wankdorf stadion i Bern, hvor 65.000 tilskuere så sensationen. Vesttyskland vandt 3-2 over de uovervindelige ungarere. 

Filmen “Das Wunder von Bern”

Jeg kunne skrive meget mere om denne kamp - hvem scorede hvornår, var resultatet rigtigt, osv. I denne kontekst er det ikke væsentligt.  Det er derimod baggrund for “begrebet” >>>>> das Wunder von Bern.

Sönke Wortmanns film: Den er et rørende psykologisk drama om en familie, hvor faderen efter mange års uvis skæbne vender hjem fra krigsfangenskab i Sovjetunionen. Det bliver frygtelig svært for familien at finde sammen igen, for alt er så forandret. Det yngste af de tre børn er oppasser for én af de tyske landsholdsspillere, og da faderen accepterer fodbold-interessen, kan han også finde sammen med sit barn. Familiens under og nationens under: En krigsramt, splittet familie heles, og et land under genopbygning fra en altødelæggende krig får endelig noget at glæde sig over og være stolt af.

Filmen visualiserer tysk historie om krig, nederlag, befrielse, fornedrelse, skyld. Væsentligst er dog genrejsningen af den nationale værdighed.

Europas største land Tyskland er i dag samlet. Tyskland har siden Bismarcks dage bibragt både de ultimativt værste begivenheder i verdenshistorien, men også i økonomisk og kulturelt henseende mange positive skønhedspletter.

Historien har lært verden udenfor Tyskland, at total fornedrelse ingen vegne fører, tværtimod. Sepp Herberger og hans 11 drenge på banen den sommeraften i Bern beviste, at Tyskland aldrig er slået, før det sidste fløjt har lydt. -  Disse psykologiske mekanismer er evergreens - også i vore dage.

Læren kan medtages i andre sammenhænge på globalt plan!

 

Powered by WordPress