hulegaard.eu

April 2, 2007

Hudkræft eller D-vitaminmangel?

Filed under: Sundhed, sol, D-vitamin — hulegaard @ 10:11 pm

Kræftens Bekæmpelse har for nylig iværksat en kampagne under mottoet ”Det er sejt at være bleg”.  Fødevarestyrelsen fortæller nu, at alt for mange danskere, ikke mindst ældre, indvandrere og teenagere lider af D-vitaminmangel (=solens stråler).
Solens stråler
De fleste er efterhånden bekendt med de fysiologiske fakta, at solens ”UVB-stråler” ved hudberøring omdannes til D-vitamin.  Det er som (også) bekendt godt for styrkelse af knogler.  Videnskabelig forskning (og det er der jo ganske meget af) synes at kunne bevise, at flere livstruende kræftformer som brystkræft m.m. samt sclerose og sukkersyge har forbindelse til manglende D-vitamin-indtagelse.
Mad mod D-vitamin-mangel?
Hvis vi nu udskifter påskeæg med påskesild, masser af fisk, hva´ så?  Så vil ”eksperterne” garanteret advarer mod for mange tungmetaller?
Grove alternativer
Ekstremt hårdt stillet op: Skal vi vælge hudkræft (for megen sol)  eller knogleskørhed og forhøjet risiko for bryst- eller tyktarmskræf (for lidt sol)?  Skal vi vælge solcreme eller pumpe os med D-vitaminer? Skal vi måske i virkeligheden bevarer en vis sund balance og skepsis over det konstante informations-bombardement?
Mit valg
Jeg er glad for solen og D-vitaminer, men det er min digitale fjerpen (laptop) ikke, i hvert fald reflekterer solen på skærmen, så jeg – selv med blindskrift – ikke kan følge, hvad der skrives.
Derfor er denne refleksion skrevet under en stor haveparasol; man må jo indrette sig hensigtsmæssigt og……opføre sig hensigtsmæssigt ;-)
For dem, der vil se nogle fakta (i solen eller skyggen) henvises til
Kræftens Bekæmpelses Kampagne ”Det er sejt at være bleg”
Fødevarestyrelsens ”D-vitamin-status i den danske befolkning bør forbedres”

Powered by WordPress