hulegaard.eu

March 24, 2009

Den tredie faktor i sport

Filed under: Sport, bestikkelse, Håndbold, Sportsdommere — hulegaard @ 9:58 am

Dagens refleksion omhandler et yderst kontroversielt emne.  Eller snarere eet af tre mulige emner i sportens verden.

Set fra blogejerens digitale skrivepult er der tre hovedelementer i moderne sport.  Konkurrence - Doping - Økonomi.  Det er det sidste element - økonomi, der “masseres” lidt i de efterfølgende linier.

Et af de sorte får i al økonomi, herunder sportsøkonomi, er sorte penge. En “fætter” til dette begreb er bestikkelse.

Håndbold aktuelt

Denne blogejer er en mangeårig håndbold-entusiast. Nogle timer er anvendt som aktiv i ungdommens tid, massevis af timer er anvendt som tilskuer såvel fra lænestolen som i diverse stadionhaller i ind- og udland.  Derfor kendes hånboldens regelsæt og i samme “frikast” ved man(d), at ganske mange situationer i spillets rytmer kan baseres på skøn; dommer-skøn.

Dommer bestikkelse

De seneste uger er væltet nogle kedelige eksempler på forsøgte bestikkelser af dommere frem, primært fra andre lande syd for grænsen.  Nogle citater

Erik Veje Rasmussen (en af Danmarks allerbedste håndboldspillere gennem tiderne, nuværende træner i AGF samt jurist): (….) De europæiske håndboldforbund har i alt for mange år accepteret, at flere dommerpar har rejst rundt og “styret resultaterne” i de internationale turneringer og mesterskaber”.

Morten Stig Christensen (direktør i Dansk Håndbold Forbund, tidl. TV2 sportschef og mangeårig håndboldlandsholdsspiller på elite-niveau): (….) For der er mange, der søger indflydelse på resultaterne, og som kan have store økonomiske interesser i at styre kampene. Og til dem hører forskellige spillersyndikater, som også har forsøgt sig med bestikkelse i fodbold”.

En af de større “sager” rummer påstande mod et af Tysklands bedste dommerpar koblet sammen med TWS Kiel (eet af verdens bedste klubhåndboldhold).

Forebyggelse

Flere forebyggende aktioner kunne ske. Muligheden af et bedre dommerhonorar i internationale kampe (fodbolddommere får ca. 10 gange så meget for en kamp) er en mulighed. 

Endvidere burde ansættes/udpeges en person af de respektive landes håndboldforbund, som ikke har noget med hjemmeholdet at gøre, til at være personlig kontakt til dommeren under dennes ophold.  Derved minimeres mulighederne for klubbers fristelser til at være “ekstra venlige overfor de tilrejsende dommere”.  Dette kunne kombineres med, at der altid var en neutral observatør (som i int. fodboldkampe) til stede under kampen.

Refleksion

De mange doping-sager i f.eks. cykelsporten klæber til denne, hvadenten det er Tour de France eller et provensielt cykelløb et sted i Europa. “Gule førertrøjer” har ikke den samme rene og klare gule farve mere og det vil holde sig i ganske mange år fremover….

Den samme ”mekanisme” skulle nødig gælde for en håndboldkamp.

Powered by WordPress