hulegaard.eu

April 18, 2008

Dybbøldagen

Filed under: Politik, Tyskland, Sønderjylland, Dybbøldagen, Dybbøl mølle — hulegaard @ 9:48 pm

Dybbøldagen afholdes hvert år d. 18.april, den dag Danmark tabte slaget ved Dybbøl.  Omstændigheder gjorde, at jeg i år kunne være ved Dybbøl og reflektere over den stolte sønderjydske landsdels historie.

Slaget ved Dybbøl

10.000 preussiske soldater kastede sig d. 18.april 1864 kl. 10 over skanserne, der blev forsvaret af 2.200 mand samt en reservestyrke på 7.000 mand. Den sydlige flanke blev hurtigt revet op, og kun ved 8. brigades modstød op til Dybbøl Mølle undgik nordflanken tilfangetagelse. De danske tab var 391 faldne og 664 savnede, hvoraf hovedparten var faldne menige soldater, 1.250 sårede og ca. 2.500 faldt i fangenskab (Afsnitstekst: Wikipedia).

Dybbøl-kampen på gaderne

Denne blogejer erindrer alle de år, hvor man som skoledreng blev sendt ud for at sælge Dybbølmærket, hvis overskud gik til grænseforeningernes arbejde. Det var altid det sværeste mærke (kræftmærket var det nemmeste) at sælge.  Men konkurrence og stolthed i vores skoleklasse gjorde, at nogle af os først kom tilbage med fyldt bøsse og tomme mærkatark efter 100 solgte mærker opad formiddagen, efter “endt arbejde”. Vi fik aldrig tak eller ros; det var blot en “selvfølge”.

Refleksion

Vejret var smukt. Solen skinnede over soldaterne, der gudskelov “kun” havde klædt sig ud til lejligheden 144 år efter, at de virkelige soldater kæmpede mod den preussiske overmagt.

For 68 år siden var det igen tyskerne - den store nabo i syd - der “indlemmede Nordmark” i fem år.  I dag - anno 2008 - kan det tyske og det danske folk leve i fred og samarbejdende fællesskab og virkelighed.

Grænselandet i det sydlige Sønderjylland samt det nordlige Schleswig-Holstein er vel et af de mest vellykkede eksempler på fredelig post-war-cohabitation, der findes i EU.

Powered by WordPress