hulegaard.eu

April 14, 2008

Kineserier på slottet

Filed under: Kina, Frederiksborg Slot — hulegaard @ 9:40 am

Frederiksborg slot i Hillerød er i min optik et af landets flotteste og mest præsentable. Placeringen midt i byen med slotspark og sø danner en yderst seværdig kulisse.  Med uregelmæssige mellemrum er slottet blevet gen-besøgt over nogle årtier. Har læseren gæster fra udlandet, er et besøg næsten et “must”.

Det nationalhistoriske museum på slottet huser diverse særudstillinger, således senest

Drømmen om Kina

Udstillingen belyser, hvordan kinesisk kultur har påvirket og inspireret dansk kultur gennem 400 år. Længe før ordet globalisering blev opfundet, var kinesisk porcelæn, silke og te uundværlige i danskernes hverdag, og helt frem til vore dage har Kina inspireret formgivningen af alt fra haver til møbler. Det kinesiske er måske nærmest blevet en del af dansk identitet.

Allerede i 1600-tallet var østasiatiske lakmøbler og porcelæn en prestigefyldt del af boligindretningen. Udstillingen følger også etableringen af den danske Kina-handel. Det var skelsættende, da skibet ”Prins Christian” i 1732 returnerede efter som det første danske at have sejlet hele vejen til Canton (Guangzhou) i Kina. Samme år blev Asiatisk Kompagni oprettet. I et rokokointeriør, hvor der er dækket op til teselskab, ser man Kina-moden på sit højeste. Meget bohave havde kinesisk oprindelse eller imiterede kinesisk stil (”kineserier”).     

I danske haver og parker opførtes ”kinesiske” lysthuse. Under et besøg i Tivoli blev H.C. Andersen inspireret til sit eventyr om nattergalen og den kinesiske kejsers hof. Helt op til vore dage har kinesisk møbelkunst, keramik og arkitektur været en inspirationskilde for danskere, eksempelvis Hans J. Wegner og Jørn Utzon. Udstillingens sidste rum er en stemningsrejse til det moderne Beijing. (ovennævnte tekst er delvis citeret fra museets hjemmeside)

I det sidste rum er vi i nutiden.  Zhang Zedong har åbenbart viet en del af sit liv til at lave Mao-portrætter. Hertil kommer fladskærme, der viser “China today”. - Udstillingen skal forøvrigt videre til Prins Gongs Paladsmuseum i Beijing under titlen “China in Denmark 1600-2000″

                                                                                                                                                          

Refleksion

Den kinesiske kultur har været (aner-)kendt i årtusinder. Den udmærkede udstilling er en appetizer, der samtidig minder den besøgende om et land, der af flere grunde dagligt er såvel i mediebilledet som i tankeprocesser hos den enkelte.

Kina formodes (sammen med Indien) at overtage USAs plads som den dominerende faktor på globalt plan i løbet af dette århundrede.  Den asiatiske kæmpe demonstrerer sin styrke med OL 2008 (Beijing), EXPO 2010 (Shanghai), gigantiske vækstrater og positiv-handelssaldi. 

Silke er fibre, som danner trådene omkring pupperne af silkesommerfuglen. Det siges at være udviklet i år 6000 B.C. Kineserne tænker og handler på langt sigt.  Det er nødvendigt for en vesterlænding at erindre dette såvel i dag, som ikke mindst i morgen og resten af de kommende århundrede m.m. :-)  .     

Powered by WordPress