hulegaard.eu

April 12, 2008

Yuri´s night

Filed under: Politik, Rumforskning, Yuri Gagarin — hulegaard @ 2:52 pm

“Vores planet er en skrøbelig størrelse” udtalte det første menneske i rummet, russeren Yuri Gagarin.  I dag d. 12. april er det 47 år siden, at mennesket første gang fik vores jordklode i perspektiv udefra rummet.

Yuri´s night

Den 12.april 2001 var det præcis 40 år efter Yuri Gagarins “himmelfart”.  Siden 40-årsdagen er det årligt blevet højtideligholdt med diverse arrangementer som “Youri´s night”.   Blandt andet afholder det fortrinlige Cinemateket i København foredrag og film med efterfølgende fest i aften. -  I den store verden afholdes kostumeballer, udstillinger, foredrag, ja selv på den noget “nedprofilerede” Second Life markeres festdagen.

Denne internationale festdag er skabt i 2001 af FN-rådet Space Generation Advisory Council. Missionen er at engagere ungdommen til rumforskning og sikre, at fremtidige generationer af ledere vil vil varetage de globale interesser (….det kan man så inderligt håbe ;-) ).

Refleksion

Yuri Gagarin blev født i 1934 og blev kun 34 år. Han døde, da han var på en flyvetur med sin instruktør i en russisk bygget MIG15. Sidenhen har flere russiske havarikommissioner forsøgt at afklare, hvad der førte til flystyrtet.  Denne blogejer erindrer som stor dreng hans besøg i København i 1962, måske gør andre 50+ læsere også.

Det vil være Yuri´s night i ganske mange år fremover….

Powered by WordPress